Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Otvorili nový diaľničný úsek na trase Bratislava - Košice. Žilina si oddýchne až po otvorení ďalšieho úseku
Zdielať na

Otvorili nový diaľničný úsek na trase Bratislava - Košice. Žilina si oddýchne až po otvorení ďalšieho úseku

ŽILINA / Národná diaľničná spoločnosť otvorila 29. januára ďalší úsek diaľnice Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Odborníci sú vďační za každý nový kilometer medzi Bratislavou a Košicami, ale dodávajú, že ideálnejšie to bude, keď sa dostavia nadväzujúci úsek, ktorého súčasťou bude aj tunel Višňové.

Tak, ako to v tomto čase pandémie už býva zvykom, slávnostné prestrihnutie pásky k otvoreniu nového úseku sa udialo v online priestore.

"A vám, milí motoristi, veľa šťastných kilometrov," poprial symbolicky cez kameru minister dopravy Doležal. "Je to jedenásť km úsek, dva tunely, jeden z najmodernejších úsekov diaľnice," vysvetlil Peter Peťko, riaditeľ prevádzkového úseku. Tunel Ovčiarsko, ktorý má takmer 2 a pol kilometra je oddnes tým najdlhším dvojrúrovým diaľničným tunelom na Slovensku. "Sú tu najmodernejšie bezpečnostné technológie. Je tu odvetrávanie, priečne prepojenia," konštatovala hovorkyňa Eva Žgravčáková. Ale aj ten kratší, tunel Žilina, s dĺžkou necelých 700 metrov dal stavbárom zabrať. "Výstavba prebiehala v náročnom geologickom prostredí, pričom sme sa museli vysporiadať s veľmi unikátnym podložím," opísal detaily Roman Guniš, generálny riaditeľ Doprastavu. Nový úsek diaľnice motoristom zatiaľ až takú radosť neurobí. Vodiči, ktorí budú prechádzať z východu na západ republiky a pôjdu týmto úsekom sa totiž aj tak nevyhnú prejazdu cez Žilinu. Len vojdu do mesta z inej strany. Navyše tento úsek zatiaľ nebudú môcť využívať všetci vodiči. "Bude zakázaný pohyb vozidiel nad 7,5 tony, čiže tranzit, ktorý ide zo západu na východ bude ďalej využívať klasickú trasu," zhodnotil analytik Ľubomír Palčák.  Význam tohto úseku v tom pravom slova zmysle nastane až vtedy, keď bude dostavaný aj ten nadväzujúci, teda Lietavská Lúčka – Dubná Skala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy