Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Agrorezort si po sporných zastreleniach koní posvieti na poľovníkov
Zdielať na

Agrorezort si po sporných zastreleniach koní posvieti na poľovníkov

RIMAVSKÁ SOBOTA / V posledných dňoch rezonovali v médiách prípady zastrelených psov, či koní, ktoré majú mať na svedomí poľovníci. Jeden z chovateľov v rimavskosobotskom okrese prišiel o štyri kone -dve kobyly boli žrebné. Tieto zlyhania odsúdil aj agrorezort.

"Som sa dozvedel od ľudí, že videli odkiaľ sa strieľalo. Bol použitý infra puškohľad.  Strieľali cez dedinu, cez domy, cez zástavbu domov," opísal zhrozený majiteľ koní.

Prípad zastrelených koní vyvolal obrovskú vlnu pobúrenia nielen medzi verejnosťou. Na tento trestuhodný čin zareagovalo aj ministerstvo pôdohospodárstva.


"Ministerstvo pôdohospodárstva považuje prípady zastrelených koní za neakceptovateľné a odsúdenia hodné. Takéto zlyhania jednotlivcov za hranicou zákona a morálky, vrhajú zlé svetlo na celé slovenské poľovníctvo, ktoré je dôležitou súčasťou vidieckeho života a starostlivosti o krajinu," informoval hovorca rezortu  Daniel Hrežík.



To, že poľovník je v prvom rade ochranca prírody a zvierat potvrdzuje aj dlhoročný odborník. On a jeho kolegovia sú v lese každý deň. Podľa stôp vedia napríklad koľko a aký druh zveri tam žije. Svojou prácou tiež významne napomáhajú tomu, aby sa nešírili nákazy je napríklad besnota, či africký mor ošípaných.



"To poľovníctvo je súbor činností. V prvom rade je to ochrana zveri, ochrana prírody, zveľaďovanie toho prírodného prostredia pre tú zver, prikrmovanie. Samozrejme ten lov je nejakou tou maličkou časťou toho poľovníctva. Ale aj ten lov treba robiť vysoko selektívne," uviedol poľovník Miroslav Šupica.


Podľa dlhoročného odborníka fakt, že vlastníte zbrojný preukaz a zbraň, ešte neznamená, že ste dobrým poľovníkom.  "Tie niektoré incidenty, ktoré sme reflektovali v poslednom období, tie nesúvisia s poľovníctvom. To je zlyhanie jednotlivca," vysvetlil Šupica.


Hovorca agrorezortu uviedol, že veria, že tieto pochybenia sa podarí dôsledne vyšetriť a zodpovedná osoba bude patrične potrestaná. Aj o týchto medializovaných prípadoch rokovali  zástupcovia ministerstva s ochranármi, poľovníkmi, policajtmi, aj veterinármi.

"Jednou z prioritných tém stretnutia bolo aj riešenie zlyhaní jednotlivcov. Agrorezort sa bude témou ochrany zvierat zaoberať dlhodobo a aktívne, za účasti odborníkov," obhajuje postoj rezortu pôdohospodárstva hovorca Hrežík.


Prípad zločinu týrania zvierat z obce Stará Bašta má na stole krajská vyšetrovateľka. Polícia stále čaká na výsledky expertízy, nikoho zatiaľ neobvinili. V súvislosti s touto udalosťou pribudlo aj ďalšie trestné oznámenie za trestný čin všeobecné ohrozenie, keďže páchateľ strieľal smerom na rodinné domy. Podala ho starostka obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy