Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zastrelené kone našli pohodené na poli. Polícia pokračuje vo vyšetrovaní
Zdielať na

Zastrelené kone našli pohodené na poli. Polícia pokračuje vo vyšetrovaní

STARÁ BAŠTA, OKRES RIMAVSKÁ SOBOTA / Opäť sa vrátime k prípadu zastrelených koní z obce Stará Bašta. Keď na ne niekto vystrelil, boli v ohrade na súkromnom pozemku. Neprežili tri kone, štvrtú kobylu museli utratiť na veterinárnej klinike. Tri zastrelené kone, ako dôležitý dôkaz, však pár hodín po skutku niekto z miesta odviezol. Uhynuté kone sa na šiesty deň od streľby podarilo nájsť.

Zastrelené kone boli takpovediac pohodené na poli. Z hlavnej cesty ich vôbec nebolo vidieť. Je teda viac než pravdepodobné, že polícii ich musel niekto ukázal. Pozemky patria viacerým majiteľom, podľa nášho zdroja ich ale užíva miestny poľovník a podnikateľ, ktorý podniká v agrosektore. "Predpokladám, že prehovoril niektorí z účastníkov, ktorí sa podieľali na odprataní zostatkov zvierat," hovorí chovateľ Martin. 

Uhynuté kone podľa svedka neboli ani úplne zahrabané. Za asistencie polície ich odtiaľ zobrali bágrom a naložili na vozidlo kafilérie. Odviezli ich na veterinárnu kliniku. Políciu bude zaujímať hlavne to, či sa v telách nachádza projektil. Ide o jeden z kľúčových dôkazov. "Je to veľmi dôležitá skutočnosť, veľmi dôležité pre pokračovanie vyšetrovania. Jasne to musí usvedčiť páchateľa," tvrdí chovateľ Martin. 

Jedným dôkazom už ale polícia disponuje. Našli ju veterinári v tele postrelenej kobyly, ktorá ako jediná prežila streľbu a zostala na mieste. Po prevoze na kliniku ale museli utratiť aj ju. "V tele kobyly sa podarilo nájsť náboj alebo aspoň časť, teda bude môcť byť poskytnutý na balistiku. Predpokladáme, že sa potvrdí z akej zbrane sa strieľalo a kto je majiteľom," hovorí chovateľ koní Martin. 

Polícia však musí mať k dispozícii aj zbrane, s ktorými nájdené projektily bude porovnávať. Podľa informácií televízie JOJ miestnemu podnikateľovi, ktorý je zároveň aj poľovníkom už policajti zaistili niekoľko zbraní. Túto skutočnosť ale hovorkyňa nepotvrdila."Vzhľadom k tomu, že prípad je v štádiu, kedy vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony, nie je možné k prípadu zverejniť ďalšie informácie," informuje hovorkyňa KR PZ B. Bystrica Mária Faltániová


Majiteľka prišla o 4 kone a 2 nenarodené žriebätká. Škodu vyčíslila na 20 tisíc eur. "Musí sa pripočítať zabezpečenie ohradníkov, stravy, rok ktorý sme venovali tým zvieratám a investovali sme do nich. To v tejto čiastke nie je zahrnuté," hovorí Martin. Prípad vyšetrujú krajskí policajti ako zločin týrania zvierat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy