Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko tento rok magickú hranicu milióna neprekročilo. Automobilky vypla koronakríza
Zdielať na

Slovensko tento rok magickú hranicu milióna neprekročilo. Automobilky vypla koronakríza

BRATISLAVA / V roku 2015 Slovensko po prvý raz vyrobilo viac ako milión automobilov a toto magické číslo postupne rástlo. Tento trend výroby ale zastavila koronakríza a na jar doslova vypla automobilový priemysel. V ohrození tak boli státisíce pracovných miest aj naša ekonomika.

Slovensko bolo milionárske od 2015, keď sa prvýkrát podarilo vyrobiť viac ako milión áut a vlaňajšok ešte o takomto čase vyzeral, že nebude iný. "Pre nás bol úvod veľmi úspešný," skonštatoval riaditeľ závodu v Trnave Peter Švec. "Rok 2020 začal pre nitriansky závod veľmi dobre, pretože sme začali vyrábať Defender," povedala hovorkyňa Jaguar Land Rover Monika Remenárová.

Napriek tomu, že z Číny už prichádzali zlé korona správy, nikto nečakal to, čo prišlo a odhady produkcie áut boli optimistické.  "Určite niekde milión päťdesiatisíc áut sme očakávali," informoval prezident ZAP Alexander Matušek. Potom prišla jar a Európa sa vypla. "Boli sme nútení na 55 dní uzavrieť výrobu," ozrejmil Švec.

Napriek tomu masívny výpadok z jari sa už dobehnúť nepodarilo. Minulý rok sme tak podľa zväzu automobilového priemyslu na Slovensku vyrobili 985 tisíc áut, teda prvýkrát za 6 rokov menej ako milión. "Odhadovali sme v lete prepad okolo 20 percent ten vychádzal z čísel nakoľko 6-7 týždňov sme zastavili výroby. Koncoročný prepad bol ale 11% čo je vynikajúci výsledok," dodal Matušek.

"Priemysel podržal ekonomiku Slovenska," vyhlásil šéf rezortu financií Eduard Heger. Výrobky automobiliek tvoria 50 percent exportu nášho priemyslu. Nižší prepad ako sa čakalo, je však stále len prepad. "Je zrejmé, že mesačná zastávka výroby automobilového priemyslu sa odzrkadlí aj na produkcií za uplynulý rok," informovala hovorkyňa Volkswagenu. "Medziročne to bude pokles o nie viac ako 9 percent," hodnotí riaditeľ závodu Švec.

Všetci výrobcovia sa zhodnú v tom, že pandemický rok 2020 mohol dopadnúť aj horšie a veria v to, že tento rok sa slováci opäť stanú milionármi, teda aspoň čo sa výroby áut týka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy