Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
USA sa opäť pridali k jednej z najdôležitejších zmlúv. Slovenská prezidentka tieto kroky víta
Zdielať na

USA sa opäť pridali k jednej z najdôležitejších zmlúv. Slovenská prezidentka tieto kroky víta

BRATISLAVA / Svet oceňuje, že jedno z prvých rozhodnutí nového amerického prezidenta Joa Bidena je návrat USA k Parížskej klimatickej dohode. Slovensko sa k tejto mimoriadne dôležitej iniciatíve pridalo v roku 2016. A už sme aj urobili konkrétne kroky - napríklad sme ukončili podporu ťažby uhlia.

Spojené štáty pristúpili ku globálnemu dokumentu za prezidenta Obamu. Donald Trump však tvrdil, že dohoda poškodzuje americkú ekonomiku a preto v lete 2017 oznámil, že od nej odstupujú. Joe Biden teraz Trumpovo rozhodnutie zvrátil. "Budeme bojovať s klimatickými zmenami tak, ako nikdy doposiaľ," vyhlásil aktuálny najvyšší predstaviteľ USA Joe Biden.

Aktívna účasť USA v tejto iniciatíve je veľmi dôležitá, pretože spolu s Čínou, Ruskom a Indiou produkujú takmer polovicu celosvetového množstva emisií skleníkových plynov.

"Blahoželám nám všetkým k tomu, že Spojené štáty sa vracajú k plneniu dohôd od Parížskeho stola. Dohoda je kľúčovou cestou v boji proti klimatickej kríze. Pán prezident Biden - good job," povedal minister životného prostredia Ján Budaj.


Globálne otepľovanie mení planétu a prináša extrémy počasia. každoročne okrem iného vidíme obrovské požiare, ničivé záplavy, silné krupobitia, ľudí ubíjajú horúčavy. Slovensko zavŕšilo prístupový proces na jeseň 2016.

"Slovensko ako predsedajúca krajina Európskej únie, ako štvrtá krajina z EÚ ratifikovala túto dohodu, je to veľmi významný signál," povedal vtedajší minister životného prostredia László Sólymos.

Bidenovo rozhodnutie privítala aj naša prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa dlhodobo angažuje v rôznych zelených aktivitách a upozorňuje na riziká.

"Na Slovensku ročne zomrie vyše 4-tisíc ľudí práve v dôsledku nekvalitného životného prostredia, konkrétne ovzdušia. A tu máme deficity a možnosti, ako sa aj táto oblasť dá zlepšiť," uzavrela prezidentka Zuzana Čaputová.

Druhý deň v úrade americký prezident dal odstrániť z Bieleho domu bustu Churchilla. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy