Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po práci z domu donedávna túžila necelá polovica Slovákov, nadšenie z nej postupne opadáva
Zdielať na

Po práci z domu donedávna túžila necelá polovica Slovákov, nadšenie z nej postupne opadáva

SLOVENSKO / Ešte vlani to bolo zamestnanie snov, dnes je už nevyhnutnosť. Po práci z domu donedávna túžila necelá polovica Slovákov, postupne však nadšenie z nej opadáva. Jedným z dôvodov je aj chýbajúca právna úprava, ktorá by jasne vytýčila práva a povinnosti zo strany zamestnanca i zamestnávateľa.

Vyzerá to tak, že z nevyhnutnosti sa postupne stáva trend budúcnosti. “Veľmi veľa zamestnancov sa nedostane tak skoro do kancelárií," tvrdí hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk Nikola Richterová. Súčasná podoba takzvaného homeofficu má však ďaleko od ideálu. Namiesto kancelárie obývačka, namiesto stolového počítača notebook a namiesto kvalitnej stoličky gauč. Takto nejako to vyzerá vo väčšine domácností, ktoré sú odkázané na prácu z domu.

“Ľudia cítia, keď pracujú viac z domu, že to zaťažuje aj ich peňaženky," tvrdí analytička Wood & Company Eva Sadovská. Máloktorý podnikateľ však v súčasnosti finančne kompenzuje zvýšené náklady pracovníkov a pritom by mal. “Je povinný nahradiť zamestnancovi aj náklady s tým súvisiace. Ide napríklad o elektrinu alebo o internet," informuje expertka na dane a odvody Alica Orda Oravcová. “Iba 12 % firiem uviedlo, že ich zamestnanci majú takýto benefit," hovorí Richterová.

Po predložení faktúr z tejto sumy netreba platiť daň alebo odvody. “Najčastejšia výška náhrady je vo výške 15-17 eur mesačne," hovorí Oravcová. Najmä väčšie a stabilnejšie spoločnosti však zvyknú zájsť aj ďalej. “K telepráci sme pribalili zamestnancom aj príspevok na kvalitnejšie vybavenie domáceho pracoviska," informuje hovorkyňa Allianz-SP Lucia Muthová. Inde si zasa môžu presťahovať kanceláriu domov. “Napríklad vhodná stolička, ale aj technologické vybavenie," hovorí Sadovská.


Podmienky práce z domu však stále obsahujú niekoľko dier, ktoré by mala zaplátať úprava v Zákonníku práce. Mnohí zároveň vytriezveli z možnosti vysedávať doma a už teraz by najradšej vymenili obývačku za kanceláriu s kolegami. Práca z domu tak postupne prestáva byť sexy aj pre jej zarytých prívržencov a to najmä vtedy, keď sa spája so starostlivosťou o deti. “Zamestnanci oceňujú skôr takú striedavú prácu," tvrdí Richterová. Lenže na zmenu názoru už môže byť neskoro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy