Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zdravotníkov v nemocniciach stále ubúda. V Brezne nefungovalo ARO, v Komárne pomáhajú záchranári
Zdielať na

Zdravotníkov v nemocniciach stále ubúda. V Brezne nefungovalo ARO, v Komárne pomáhajú záchranári

KOMÁRNO / Záchranári z Komárna sa snažia pomôcť tamojšej nemocnici, ktorá nemá dostatok personálu. Vyzvali preto všetkých kolegov, aby vo svojom voľnom čase nastúpili priamo v nemocnici, kde sa budú starať o pacientov s ťažkým priebehom covidu.

Aj keď majú práce vyše hlavy, neodmietli prosbu o pomoc, záchranári pôjdu pomáhať do komárňanskej nemocnice. 
"Ako každá ďalšia sa boríme s nedostatkom personálu veľmi kvalifikovaného, ktorý by bol schopný pracovať na jednotkách intenzívnej starostlivosti," uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Ich nedostatok nastal po rozšírení počtu covid lôžok. Potrební sú zdravotníci, ktorí sa dokážu starať o pacientov v naozaj ťažkom stave, ktorí dokážu zabezpečovať podporu životných funkcií.  "Všetci na záchranke spĺňajú túto požiadavku, to je to, čo my robíme v teréne a teraz to akurát potrebujú tú istú starostlivosť poskytovať aj na covid oddeleniach," informoval riaditeľ záchrannej služby ZaMED Matej Polák. "Keď si nepomôžeme my v regióne, ťažko sem dostaneme lekárov z iných regiónov," skonštatoval riaditeľ Jaška. 

Napriek tomu, že záchranári už dnes slúžia maximálne množstvo nadčasov, dokonca niektoré stanice fungujú v núdzovom režime, kde sa strieda obmedzený počet zdravotníkov, pomoc nemocnici neodmietli.  "V prvom rade našim záujmom je zabezpečiť funkčnú záchranku, na druhej strane, ak to situácia umožňuje, považoval by som za správne, aby naši kolegovia pomohli aj inde, kde ich je treba. Už mám informácie, že niektorí zdravotníci sa intenzívne zamýšľajú nad tým, že by do tej nemocnice išli pomôcť. Ja viem, že sú všetci ľudia unavení, ale tí, ktorí vo svojom dne nazbierajú posledné sily a pôjdu nemocnici pomôcť, tým sme sľúbili aj odmenu my, ako záchranka za to, že kolegom v nemocnici pomôžu," adresoval slová kolegom Polák.

Jednorázovou odmenou chceli svojich ľudí motivovať, aby prekonali prípadné zábrany. Samozrejme v nemocnici by mali riadnu dohodu o pracovnej činnosti. "Keďže my ten personál skutočne musíme posilňovať, myslím si, že aj tí ľudia sú tak vyťažení v tých záchrankách, tak si zaslúžia nejakú odmenu," povedal riaditeľ nemocnice.

"Verím, že ak by sa situácia v budúcnosti otočila, aj kolegovia z nemocnice by nás nenechali v štichu," dodal Polák.

V Brezne odstavili ARO, záchranky majú len 6 posádok

Koronavírus dostali aj lekári a zdravotné sestry v nemocnici v Brezne. Pre vysoké počty pozitívnych zdravotníkov sa situácia okolo Silvestra natoľko zhoršila, že nemocnica musela uzavrieť lôžkovú časť oddelenia anesteziológie a intenzívnej medícíny. O kritických pacientov sa jednoducho nemal kto postarať.

Breznianska nemocnica je v kritickej situácii, tá je spôsobená výpadkom zdravotníckeho personálu."Situácia je veľmi kritická, máme nedostatok lekárov aj zdravotníckeho nižšieho personálu," skonštatoval primár urgentného príjmu Martin Dobrík.

Cez sviatky sa situácia tak zdramatizovala, že museli zatvoriť jedno z kľúčových oddelení. O pacientov sa jednoducho nemal kto starať. "Počas posledných troch dní sme mali  výluku poskytovania zdravotnej starostlivosti na ARO, nakoľko sme mali veľký výpadok lekárov, v práci ostali len dvaja lekári," informoval hovorca nemocnice Karol Vojtko.

Tomáš Mydlo hlavný záchranár nemocnice - "Keby došlo napríklad k vážnej nehode, alebo nejakému vážnemu zlyhaniu zdravia života, bolo by nutné transportovať takéhoto pacienta do Banskej Bystrice," uviedol hlavný záchranár nemocnice Tomáš Mydlo.  

V pondelok sa podarilo oddelenie v čiastočnom režime opäť otvoriť."V súčastnosti hospitalizujeme 116 pacientov, z toho 37 je Covid pozitívnych," priblížil hovorca nemocnice Vojtko. "Nemocnica má dostatok reprofilizovaných lôžok, vie tieto počty aj navýšiť. Nemáme však dostatok personálu, ktorý by sa mohol starať o covid pozitívnych pacientov,"  skonštatoval Mydlo.


Výpadky zdravotníkov cítiť aj v záchrannej zdravotnej službe, v Brezne slúži 6 posádok. Aby neboli ohrozené výjazdy aj tam zaskakovali lekári z nemocnice."Mali sme ohrozenú prevádzku lekárskej pomoci  v Brezne z  dôvodu  výpadku lekárov," informoval Mydlo.

Reagujú na zvyšujúce sa počty pozitívnych prípadov v regióne a v mobilnom odberovom mieste v spolupráci s mestom zvýšili počty tímov. Denne zvládnu otestovať 500 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy