Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zaočkovaná je už aj prezidentka. Vakcínu považuje za najlepšiu cestu, ako sa dostať z pandémie
Zdielať na

Zaočkovaná je už aj prezidentka. Vakcínu považuje za najlepšiu cestu, ako sa dostať z pandémie

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová, členovia vlády, zástupcovia vedenia parlamentu, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko a eurokomisár Maroš Šefčovič sa dali v nedeľu 27. decembra zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 v Univerzitnej nemocnici v Bratislave v Ružinove.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred vakcináciou upozornila, že Slovensko je v súčasnosti v najťažšom období od vypuknutia pandémie.

„Ale zároveň v tomto období prichádza tá najlepšia správa, a to je dostupnosť vakcíny na Slovensku. Ja som veľmi rada, ale zároveň vnímam rôzne obavy ľudí, pokiaľ ide o vakcináciu. Tým obavám rozumiem a chápem, že sú prípustné a ľudské a môžem naznačiť to, ako som sa s nimi vysporiadala ja sama. Zaujímala som sa, z dostupných a relevantných zdrojov, čo tá vakcína znamená. Ale najmä som dôverovala odbornosti, tak ako mnohokrát v minulosti, keď som potrebovala lekársku pomoc alebo ju potrebovali moji blízki," prihovorila sa verejnosti prezidentka. Čaputová tiež vyjadrila dôveru vedcom a pred médiami skonštatovala, že práve vakcína je najlepšia cesta, ako sa dostať z pandémie.

Čaputová po vakcinácii vyhlásila, že sa cíti dobre a je rada, že takýto krok absolvovala. „Bolo to rýchle, nebolo to bolestivé," opísala priebeh očkovania prezidentka. "Dúfam, že tento prístup bude mať dobrý vplyv na ľudí," vyjadrila sa Čaputová, ktorá už o tri týždne dostane ďalšiu dávku. "Potom dva až tri dni na to, by môj organizmus mal zareagovať spôsobom, že by som mala byť imúnna,“ ozrejmila hlava štátu. 

Na otázku, prečo sa očkujú práve politici medzi prvými, prezidentka odpovedala: "Robia to aj predstavitelia v iných štátoch, je to aj odporúčanie Európskej únie pre vytvorenie väčšej dôvery vo vakcínu. Samozrejme, súhlasím s vakcinačným plánom, kedy treba začať najmä zdravotníkmi a ľuďmi z prvej línie." Prezidentka tiež považuje za dobré, aby politici, ktorí vakcínu pre ľudí zabezpečili, išli príkladom. „Mali by ukázať, že sami sa toho neboja,“ skonštatovala Čaputová. „Akékoľvek spochybňujúce slová sú citlivé a treba vážiť každé jedno slovo,“ odkázala politikom, ktorí spochybňujú vakcináciu Čaputová.

Zaočkovali aj viacerých ministrov a politikov

Vakcínu proti koronavírusu v nedeľu dostali aj eurokomisár Maroš Šefčovič, ministerky Mária Kolíková, Natália Milanová, ministri Ján Budaj, Milan Krajniak, Andrej Doležal, Branislav Gröhling či podpredsedovia parlamentu Gábor Grendel a Juraj Šeliga. To, že sa dali ako prví zaočkovať politici, je podľa Šeligu snaha ísť príkladom, a nie je to gesto nadradenosti. Minister zdravotníctva Krajčí vyjadril spokojnosť s tým, že sa prezidentka aj ministri nechali zaočkovať ako vzor pre ľudí. „Verím, že sa nám čo najskôr podarí preočkovať všetkých tých, ktorí budú mať záujem,“ skonštatoval Krajčí.

Podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy Maroš Šefčovič verí, že rok 2021 bude rokom ozdravenia a naštartovania ekonomiky. Po očkovaní sa cítil eurokomisár veľmi dobre a ubezpečil všetkých občanov Slovenska, že EK a všetky odborné špičky robili maximum preto, aby proces schvaľovania vakcíny bol absolútne dôsledný. „Všetci si uvedomujeme tú obrovskú zodpovednosť, ktorá nám bola zverená, keď sme túto vakcínu ako EK po rozhodnutí Európskej liekovej agentúry schvaľovali. Pracovali sme na tom v podstate od začiatku pandémie, keď sme investovali obrovské množstvo prostriedkov do toho, aby sa ten vývoj vakcíny skutočne rozbehol veľmi rýchlo, čo nám umožnilo zadovážiť si aj predkupné právo. Dnes máme skutočne dostatok vakcín pre každého jedného občana SR a Európskej únie (EÚ) a som presvedčený, že dokážeme pomôcť aj krajinám v našom okolí, či už na Balkáne alebo vo východnej Európe,“ skonštatoval po očkovaní Šefčovič. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pred očkovaním činiteľov pripomenul, že v nedeľu 27. decembra o 10-tej hodine sa na Slovensku tiež začína očkovanie zdravotníkov a zástupcov kritickej infraštruktúry štátu v štyroch slovenských nemocniciach, a to v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. 

Prvým zaočkovaným bol profesor Vladimír Krčméry

Na Slovensku sa začalo s vakcináciou v sobotu. Prvým zaočkovaným bol profesor Vladimír Krčméry. Po ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím dostali vakcínu aj ďalší členovia vlády, tiež prezidentka Zuzana Čaputová či viacerí zdravotníci v prvej línii. Pozrite si brífing pred samotnou vakcináciou:

Prezidentka Zuzana Čaputová a členovia vlády sa nechali zaočkovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy