Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý zaočkovaný profesor Krčméry sa cíti dobre. Vakcínu dostane aj prezidentka Čaputová
Zdielať na

Prvý zaočkovaný profesor Krčméry sa cíti dobre. Vakcínu dostane aj prezidentka Čaputová

BRATISLAVA / Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú na Slovensku, prvým zaočkovaným bol profesor Vladimír Krčméry. Transport aj otvorenie a uskladnenie vakcín sa uskutočnilo za prísnych teplotných a bezpečnostných podmienok.

„Som rád, že prvým, ktorý bude zaočkovaný, je pán profesor Vladimír Krčméry. Človek, ktorý bojoval s epidémiami aj na iných miestach sveta, človek, ktorý zasvätil svoj život za záchranu životov iných. Som rád, že bude vzorom pre všetkých nás,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Epidemiologička Zuzana Krištúfková v tejto súvislosti uviedla, že vakcínou od firiem BioNTech a Pfizer boli vo svete očkované milióny osôb. Podľa nej niet pochýb o tom, že vakcíny sú bezpečné. „Je na každom z nás, ako sa rozhodneme. My členovia konzília, ideme do toho,“ povedala Krištúfková. 

Minister zdravotníctva dodal, že očkovanie bude pokračovať v nedeľu 27. decembra v nemocniciach v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v Nitre. O 10-tej hodine bude v bratislavskej Univerzitnej nemocnici v Ružinove zaočkovaná aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministri a ďalší predstavitelia Národnej rady SR. 

Okrem Krčméryho boli zaočkovaní aj ďalší členovia konzília a tiež minister zdravotníctva Marek Krajčí či hlavný hygienik Ján Mikas.

Prvé vakcíny proti ochoreniu COVID-19 prišli na Slovensko v sobotu 26. decembra

Na preberaní prvých vakcín sa v sobotu zúčastnila riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. „Riaditeľka štátneho ústavu Zuzana Baťová sa dnes zúčastnila na preberaní prvých vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19. Transport aj otvorenie a uskladnenie vakcín prebiehali za prísnych teplotných i bezpečnostných podmienok," uviedol ŠÚKL na Facebooku.

ŠÚKL tiež informoval, že vakcíny sa uskladnili v termoboxe vo Fakultnej nemocnici v Nitre, konkrétne balenia boli otvorené a liekovky vybrané na rozmrazovanie. "Celý proces bol vopred organizovaný a naplánovaný, od otvorenia termoboxu po uskladnenie vakcín prešli menej ako 3 minúty. Môžeme potvrdiť, že všetko je pripravené na očkovanie,“ spresnil ŠÚKL. V sobotu malo na Slovensko doraziť prvých približne 10 000 vakcín.

Matovič vidí svetielko na konci tunela

"Prvé vakcíny dorazili do Nitrianskej nemocnice. Svetielko na konci tunela. Už sa ho len nebáť," napísal na Facebooku premiér Igor Matovič.

Očkovať sa začne už v sobotu 26. decembra

Pôjde o prvé očkovanie na Slovensku vakcínou voči ochoreniu COVID-19. Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, očkovať sa začne už v sobotu 26. decembra o 19-tej hodine. "Začne sa to úvodným slovom ministra zdravotníctva a odborníkov, následne sa bude pokračovať očkovaním, po ňom bude nasledovať povinná asi 15 minútová pauza pre zaočkovaných a následne bude možnosť a priestor individuálnych rozhovorov zaočkovaných s médiami," ozrejmila Eliášová.

https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/posts/759539371581508

​Prvého zaočkujú profesora Vladimíra Krčméryho

Nitrianska nemocnica zároveň zverejnila formulár pre záujemcov o očkovanie na koronavírus. Objednať sa tam môže zatiaľ iba personál nemocnice. V sobotu večer majú práve v Nitre zaočkovať prvého Slováka, infektológa a profesora Vladimíra Krčméryho. Okrem Krčméryho by mali zaočkovať aj ďalších deviatich epidemiológov z Pandemickej komisie SR. Medzi zaočkovanými by mal byť napríklad aj lekár Peter Visolajský. Následne v nedeľu doobeda sa začne s očkovaním zdravotníkov v štyroch nemocniciach - a to v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach. 

Na Slovensku sa bude očkovať v štyroch vlnách

Vakcína sa bude podávať v dvoch dávkach do ramena, s odstupom 21 dní. Celkovo má naša krajina nakontrahovaných 18 miliónov vakcín. V každom z očkovacích tímov bude musieť byť prítomný aspoň jeden lekár, pod jeho dohľadom budú môcť očkovanie vykonávať aj zdravotné sestry. Cieľom pre úspešné obmedzenie šírenia infekcie je 3,3 milióna zaočkovaných Slovákov. Vyplýva to z Národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach SR.

Proti koronavírusu sa na Slovensku bude očkovať v štyroch vlnách. V prvej vlne sa budú očkovať zdravotníci, študenti zdravotníckych odborov, zamestnanci domovov sociálnych služieb, silové zložky a pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne to budú pacienti nad 65 rokov a chronicky chorí, klienti domovov sociálnych služieb, imobilní, onkologickí, dialyzovaní alebo pacienti po transplantácii. Do druhej vlny očkovania budú patriť aj pacienti s biologickou liečbou, autoimunitným ochorením, diabetes mellitus, neurologickými závažnými chorobami, kardiovaskulárnymi či závažnými psychiatrickými chorobami. Tretia vlna očkovania sa týka špecifických komunít s vysokým rizikom šírenia ochorenia. Patriť sem budú učitelia, marginalizované rómske komunity, bezdomovci či azylanti. Vo štvrtej vlne sa budú očkovať zvyšní obyvatelia nad 18 rokov.

https://www.facebook.com/sukl.sr/posts/5152746611402017

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy