Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandémia hrobárom pracovných miest: Namiesto ľudí sa budú do popredia dostávať roboty
Zdielať na

Pandémia hrobárom pracovných miest: Namiesto ľudí sa budú do popredia dostávať roboty

BRATISLAVA / Celosvetový pracovný trh sa musí pripraviť na veľké zmeny. V dôsledku pandémie by mali do dvoch rokov zaniknúť desiatky miliónov pracovných miest. Výnimkou nebude ani Slovensko, ktoré najmä v priemyselnej výrobe potrebuje novú stratégiu. Namiesto ľudí sa totiž budú do popredia stále viac dostávať roboty.

“V dôsledku pandémie koronavírusu do dvoch rokov zanikne polovica pracovných miest," povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. Ako prvé budú na rade nízko kvalifikované pracovné pozície. Koronakríza totiž zrýchlila proces robotizácie a ľudí postupne núti namiesto rúk viac používať hlavu. Jednou z najviac ohrozených krajín je práve Slovensko, kde by malo zaniknúť až 34 percent pracovných pozícií najmä v priemysle, a to na západe krajiny. Zmráka sa však aj nad inými. “Pracovníci vo fastfoodoch, v call centrách, ale dokonca napríklad aj sekretárky," skonštatovala Buchláková.

Neznamená to, že tieto povolania úplne zaniknú, no počet tých, ktorí ich robia, bude dramaticky klesať. Pandémia totiž vedie ľudí k tomu, aby si držali odstup a viac dôverovali strojom. "Hľadáme ten istý zážitok, tú istú službu iným spôsobom, číže hľadáme alternatívu," zhodnotil Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave.

V niektorých obchodoch a reštauráciách tak ubudne predavačiek a čašníkov, ktorých nahradia samoobslužné pokladne alebo donáškový servis. Tento jav už niekoľko mesiacov zažívame aj u nás. "Slovensko počas krízy stratilo zhruba 60-tisíc pracovných miest. Tie miesta, ktoré stratilo, boli najslabšie platené s najnižšou kvalifikáciou," ozrejmil analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Do šiestich rokov, podľa Svetového ekonomického fóra, roboty odpracujú až 52 percent z celkového pracovného času, ľudia už len 48 percent. "Myslím si, že sa to neprejaví na nezamestnanosti, pretože tí ľudia sa presunú do iných pozícií," skonštatoval Škriniar. O značný počet pracovných miest nás pripravila kríza už tento rok. Nie všetky pozície sa však dajú plnohodnotne nahradiť strojmi. “Určite sa v nasledujúcom období nebudú nahrádzať ľudia ako lekári a zdravotnícky personál," dodala Buchláková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy