Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vianočný darček pre slovenských hasičov: Dočkajú sa nového vybavenia za milióny eur
Zdielať na

Vianočný darček pre slovenských hasičov: Dočkajú sa nového vybavenia za milióny eur

BRATISLAVA / Ježiško tento rok na hasičov nezabudol. Práve oni majú dostať od ministerstva vnútra pod vianočný stromček nové vybavenie v podobe obuvi, ale aj tričiek a polokošieľ. Doteraz zívali ich sklady prázdnotou a ani ich vybavenie podľa samotných hasičov nepatrilo k najmodernejším.

Rezort ministerstva vnútra podpísal pred dvomi mesiacmi 3 kúpne zmluvy v celkovej hodnote 3 025 852 eur. Tvoria ju 2 zmluvy pre policajnú obuv a 1 zmluva pre hasičskú obuv určenú do priameho výkonu služby a na výcvik. "Aktuálne je v HaZZ viac ako 3100 zásahových hasičov," povedala hovorkyňa prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.


Budúci mesiac budú odevné výdajne zásobované služobnou obuvou v celom veľkostnom sortimente. Pre hasičov sa nakúpilo dokopy 2 500 párov trekovej pracovnej obuvi, 500 párov čiernych poltopánok a 4000 párov športovej obuvi. V súčasnosti sú zároveň spracovávané aj ďalšie kúpne zmluvy na dodanie tričiek a polokošieľ pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Dodanie sa má týkať:

- 934 kusov bielych tričiek s krátkym rukávom,
- 10 000 kusov modrých polokošieľ s krátkym rukávom,
- 3 500 kusov s dlhým rukávom.

Samotní hasiči si myslia, že v rámci vybavenia nestačia len topánky a tričká, potrebovali by aj niečo iné. Podľa informácií TV JOJ hasič dostane napr. jeden kus termobielizne raz za 10 rokov. Niekedy nesedia ani veľkosti oblečenia a topánok podľa tabuliek, a tak si mnohé veci musia hasiči kupovať za vlastné. Pre strach zo straty zamestnania sa neodvážili postaviť pred kameru, a tak máme k dispozícii aspoň ich písomné vyjadrenia.

"Čokoľvek, čo potrebujeme, tak všetko ide cez centrum podpory. Poviete napr. že potrebujeme baterku na prilbu, ale nemám ju už 4 roky. A tak je to so všetkým. Ale aj napriek tomu svoju prácu milujem," uviedlo stanovisko profesionálnych hasičov. " Ľudia keď vidia aká technika v podobe starej 30-ročnej plošiny ich ide evakuovať, tak sa boja nastúpiť. A nečudujem sa," vyjadril sa ďalší z hasičov. "Primárny problém pre nás je to, že mame staré zásahové odevy a že nemáme aj ľahké zásahové na horúce dni. Lesný požiar v lete v ťažkom zásahovom je čistá smrť. A tie tričká sú hnoj," prezradil ďalší hasič.


"To, že dochádza k nejakým problémom, môže byť spôsobené buď konštrukciou toho materiálu toho trička alebo povrchovou úpravou, farbivami," povedala Anna Ujhelyiová, FCHPT Slovenskej technickej univerzity. "Ministerstvo vnútra podpísalo rámcovú v hodnote takmer 18 miliónov eur na nasledujúce 4 roky. Alarmujúcu situáciu bude systematicky a dlhodobo riešiť. Ako uviedol minister vnútra, je nemysliteľné, aby nemali základné vybavenie k výkonu," vyjadrila sa hovorkyňa ministra vnútra Barbara Túrosová.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy