Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Darované Vianoce: Redaktori s anonymným darcom neobdarovali jednu rodinu, ale hneď niekoľko
Zdielať na

Darované Vianoce: Redaktori s anonymným darcom neobdarovali jednu rodinu, ale hneď niekoľko

BRATISLAVA / Je mnoho rodín, ktoré Vianoce prežijú v úplnej skromnosti. Bez darčekov , ktoré deťom majú vyčariť na tvárach úsmev. Ani prestretý štedrovečerný stôl u nich nevyzerá tak ako v rodinách ich spolužiakov či kamarátov. Darované Vianoce vďaka anonymnému darcovi z Košíc a našim redaktorom sa pokúsili v niektorých rodinách urobiť zázrak.

V malom domčeku v strede dediny žije dvanásťčlenná rodina. Ich príjem je momentálne veľmi nízky. Mama Lucia je na materskej dovolenke, otec prišiel kvôli pandémii o prácu. Nachovať toľko ľudí je niekedy nad ľudské sily.

"Čarodejnica nie som, ale snažím sa," povedala mama Lucia s úsmevom. Iba 100 eur na stravu, taký rozpočet do nového roka. Štedrá večer by teda bola skromnejšia, mnohé dobroty by si dovoliť nemohli. "Ovocie a ani mäsa veľa nie," priznáva mama Lucia ako by Vianoce vyzerali, keby nebolo anonymného darcu a našich redaktorov. Vďaka projektu Darované Vianoce však budú tieto Vianoce iné. "Ďakujeme tomu neznámemu darcovi," odkázala mama Lucia. Ani Lucia, ani deti nedokázali skryť radosť a nadšenie z tohto nečakaného obdarovania. 

Spríjemniť Vianoce sme sa rozhodli len deň pred Štedrým večerom aj rodine Kelenbergerovcom z Diviackej Novej Vsi. Pani Marcele sa narodili dvaja zdraví synovia, ale po niekoľkých mesiacoch prišli komplikácie. Kristián, ktorý trpí ťažkou skoliózou a jeho brat Marcel si vyžadujú nepretržitú starostlivosť. "Majú veľké komplikácie s jedlom, so zažívaním," vysvetlila mama chlapcov. Napriek tomu sa nevzdávajú a sú vďační za každú pomoc či povzbudenie. 

V Kamenici nad Cirochou býva pani Antónia, mama troch detí. Rada by odpovedala na otázku ako sa má, že dobre, ale nemôže. Od manžela pre alkohol odišla. Medzi ošarpanými a chladnými múrmi domu bojuje o prežitie. V starom dome ju prichýlila kamarátka. Najhoršia je kúpeľňa, deti sa sprchujú v lavóre. Pre rodinu je sviatok už aj vtedy, keď vôbec majú čo jesť. Vďaka anonymnému darcovi z Košíc sme im mohli spraviť obrovský vianočný zázrak v podobe nákupu. "Chcela by som pre tie deti ešte niečo viac robiť, bohužiaľ, ja nemám ako," priznáva mama Antónia. 

Darované Vianoce si našli aj šestnásťročnú Paulínku v Báhoni neďaleko od Senca. V apríli Paulínka zažila so svojimi kamarátmi najhorší večer svojho života. S kamarátmi havarovali s autom. Jeden z kamarátov nehodu neprežil. Paulínka prežila akoby zázrakom. Sedemčlenná rodina sa z jedného dňa na druhý dostala do zložitej životnej situácie, v ktorej jej naša pomoc naozaj pomohla. S mamou aj súrodencami sa snažia prežiť ako vedia. "Som dostala najväčší dar, že som tu, že ma Pán Boh vrátil," povedala Paulínka. 

Vo Vrábľoch sme pomáhali rodine, v ktorej sedem detí ostalo bez mamy. "Mali sme to ťažké, keď mamina zomrela," priznáva jedna zo súrodencov. Otec nežije už roky a mama zomrela ako 57 ročná. V tej dobe už boli šiesti súrodenci už dospelí. Najmladší brat mal iba 15 rokov. " Niekto si ho musel zobrať do opatery, inak by išiel do domova," vysvetľuje sestra Erika. Ona je na materskej a spolu s manželom sa starajú aj o Erikinho najmladšieho brata. Manžel pracuje, ale peňazí navyše nemajú. V rodičovskom dome s nimi žijú ešte ďalší dvaja bratia. Nákup od nás ich veľmi potešil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy