Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Situácia v nemocniciach je alarmujúca. Niektorí zdravotníci môžu na voľno zabudnúť
Zdielať na

Situácia v nemocniciach je alarmujúca. Niektorí zdravotníci môžu na voľno zabudnúť

BRATISLAVA / Počty zdravotníkov v našich nemocniciach, ktorí sa starajú o pacientov s Covidom, sú alarmujúce. A tak viaceré nemocnice dokonca svojim zamestnancom škrtli dovolenky. Aj univerzitná nemocnica v Bratislave. Zdravotné sestry aj lekári popísali, čomu v týchto dňoch čelia a z čoho majú najväčšie obavy.

Mnohí zdravotníci, ktorí pracujú na Covid oddeleniach, nestrávia Vianoce so svojimi rodinami. A to pre enormný nárast hospitalizovaných pacientov. Tvrdé slová adresujú verejnosti. "Ja by som tým hlupákom, egoistom čo chodia bez rúšok a kašlú na ostatných, napľul, oni sa smejú, ale tí starší zomierajú," povedal lekár z nemocnice v Novom Meste nad Váhom.

"Ja budem 24. aj 25. v službe, ja prežívam každý deň ako posledný. Najväčší strach mám, že to donesiem domov a nakazím svojich milovaných. Verte, užívam si každú maličkosť dna, lebo neviem, čo bude keď sa vrátim z práce," skonštatovala zdravotná sestra z prešovskej nemocnice. "Už tretí mesiac máme kontinuálne plné tie lôžka, nepríde ani úľava, idete v kuse, v kuse. Máme absolútne na doraz kolektív, čiže situácia je taká, že všetky kolegyne budú slúžiť aj sviatky," povedala zdravotná sestra z bratislavskej nemocnice.

Práve Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorá je jednou z tých veľkých, zažíva najväčší nápor hospitalizovaných od začiatku epidémie. Čerpanie dovolenky neprichádza do úvahy. "UNB je subjektom hospodárskej mobilizácie a zo zákona nám vyplýva povinnosť zabezpečiť prítomnosť zamestnancov na pracovisku. V UNB je aktuálne hospitalizovaných 211 pacientov s ochorením COVID -19," uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. "Pre lekárov, sestry, zdravotníkov, sanitárov je veľmi ľahká matematika, aby si zrátali, že tá situácia bude najhoršia okolo Vianoc," zhodnotil predseda LOZ Peter Visolajský.

"Je to naša práca, takže my sviatky, víkendy nepoznáme. Ja mám cukrovku, aj astmu, som tá riziková, neviem čo sa stane, ak sa nakazím," obáva sa zdravotná sestra z prešovskej nemocnice.  Ich vianočné želanie je len to, aby sme každý z nás prispeli v rámci svojich možností k zníženiu šírenia koronavírusu. Covidových lôžok je dosť, ale nemáme dosť lekárov a zdravotných sestier. "Situácia v niektorých častiach Slovenska, napríklad časť východného Slovenska, určite v Humennom, v Starej Ľubovni, ale aj v Bardejove situácia nie je jednoduchá. Výrazne komplikovaná je momentálne v Trenčíne a komplikuje sa v Bratislave," doplnil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy