Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po kontakte s infikovaným ministrom Naďom je v karanténe aj prezidentka Čaputová
Zdielať na

Po kontakte s infikovaným ministrom Naďom je v karanténe aj prezidentka Čaputová

BRATISLAVA / Po sobote má koronavírus už päť členov vlády na čele s premiérom Igorom Matovičom. Zhoršený zdravotný stav avizuje len minister obrany, ktorému vírus nepreukázal antigénový test, ale presnejší PCR test. Ostatní členovia vlády nastúpili do karantény a viacerí podstúpili test. V karanténe sú aj prezidentka a predseda parlamentu - teda už všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Aby toho nebolo málo, aj 30 ochrankárov a vodičov z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov skončilo v karanténe.

Vlna koronavírusu neobišla okrem parlamentu ani exekutívnu časť štátu. Okrem podpredsedu vlády Štefana Holého zo Sme rodina sa nákaze nevyhol ani minister pôdohospodárstva Štefan Mičovský. "Testovať som sa bol včera okolo obeda a večer mi prišiel výsledok, že som pozitívny, žiaľ," povedal Holý. 

Medzi infikovanými pribudol aj minister obrany Jaroslav Naď. "Od rána som sa necítil dobre, teraz mám vysokú teplotu, bolesť hlavy a celého tela. Čuch aj chuť zatiaľ mám. No čo už, teraz treba zabojovať. Predstavoval som si krajšie Vianoce, ale treba zostať zodpovedný," opísal svoj zdravotný stav Naď.

V piatok o nákaze informoval aj premiér Igor Matovič a s koronou bude sviatkovať i vicepremiérka pre informatizáciu Veronika Remišová. Podľa vyjadrenia Úradu vlády sú premiér, aj jeho najbližší spolupracovníci testovaní pravidelne. "Čo sa týka rokovania vlády, na takúto krízovú situáciu sme boli dlhodobo pripravení, vládni predstavitelia sú vybavení šifrovacími stanicami od Národného bezpečnostného úradu a sú schopní zasadať online kedykoľvek, odkiaľkoľvek," uviedol stanovisko Úrad vlády SR.


Okrem Matoviča sú v karanténe aj ďalší dvaja najvyšší ústavní činitelia


"Keď som bol v kontakte s pozitívnym, potrebujem počkať päť dní a potom si môžem urobiť PCR test, takže budem čakať do utorka. Keď to bude pozitívne, tak to budem musieť ako sa hovorí na východe, vytrimať," skonštatoval predseda parlamentu Boris Kollár. "Keďže sa prezidentka stretla vo štvrtok s ministrom Naďom na ministerstve obrany, kde sa cez viedohovor spojili s veliteľmi našich misií v zahraničí, zostáva preventívne v karanténe a po piatich dňoch sa nechá otestovať," uviedol pre TV JOJ hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

Okrem členov vlády pribúda medzi nakazenými alebo podozrivými s nákazou aj viacero koaličných poslancov. Preto je otázne, či stihnú zasadnúť do konca roka, aby predĺžili núdzový stav, keďže na to potrebujú ústavnú väčšinu.

Minister zdravotníctva Krajčí je negatívny

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na sociálnej sieti Facebook informoval, že výsledok jeho testu na nový koronavírus je negatívny. "Vírus si nevyberá, už dorazil aj ku našej prezidentke, predsedovi parlamentu, nášmu premiérovi a medzi členov vlády. Viacerí z nich sú už pozitívni, niektorí bojujú s vírusom v teplotách na svojich lôžkach. Mnohí sa ma pýtate, aký som mal výsledok testu. Odpoveď je: negatívny. Ale to nie je až také podstatné. Viem, že tak ako ja, tak ani ostatní, ktorým vyšiel v piatok test s negatívnym výsledkom, si nemôžeme byť istí, že nie sme nakazení," vyjadril sa Krajčí. Šéf rezortu zdravotníctva zároveň doplnil, že ďalšie testovanie ho čaká už v pondelok.

To, že sú traja najvyšší ústavní činitelia a ďalší politici v karanténe, neznamená, že vláda je nefunkčná, alebo, že je štát paralyzovaný. Podrobnosti sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy