Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cez sviatočné dni nastane výrazný zvrat v počasí
Zdielať na

Cez sviatočné dni nastane výrazný zvrat v počasí

BRATISLAVA / Nič sa nebude meniť ani zajtra. Zostaneme na okraji tlakovej výše, od juhozápadu vo vyšších vrstvách atmosféry bude prúdiť teplejší vzduch, ktorý ešte podporí inverzný charakter počasia. Znamená to, že bude zamračené nízkou oblačnosťou, hmlisto, s ojedinelým mrholením. Na horách a len ojedinele v nižších polohách menej oblakov. Teplota v noci bude okolo 0°C, cez deň bude od 0 do 5°C. 

Situácia sa začne pozvoľna meniť v pondelok. Vtedy zoslabne vplyv vysokého tlaku na naše počasie. Zatiaľ sa to neprejaví nejako výrazne, naďalej nízka oblačnosť a mrholenie, teplota do 5-6°C. 
Ďalšie frontálne rozhranie prinesie výrazné oteplenie, v stredu maximálna teplota od 3-4 na severe po 10°C na juhu. Naozaj výrazný zvrat v počasí nastane cez sviatočné dni. 

Ešte v stredu, vo štvrtok tohto týždňa to vyzeralo, že práve na sviatky bude vrcholiť klasické vianočné oteplenie, ale posledné výstupy z meteorologických modelov, ktoré nám na takú dlhú dobu pomáhajú s predikciou, naznačujú, že sa citeľne ochladí a aj sa objaví sneh. 
Začne k nám už na Štedrý deň prúdiť chladný vzduch od severozápadu, ktorý sa najskôr prejaví v severnej polovici krajiny. Denná teplota vo štvrtok pri premenlivej oblačnosti dosiahne na 0 až 6°C, na severe sa objavia aj snehové prehánky. Prvý sviatok vianočný bude v prúdení studeného vzduchu. Bude polooblačno, len na severe až oblačno a najmä tu aj snehové prehánky.
Ráno bude studené, deň bude v intervale od -3 do 4°C. Z dnešného pohľadu by na Štefana malo byť oblačno, na viacerých miestach sneženie, alebo snehové prehánky. Teplota od -3 do 3°C. 
Uvidíme, aké naozaj bude počasie na sviatočné dni, zatiaľ je to veľmi premenlivé, ale myslím, že v pondelok alebo aj v  utorok bude percento úspešnosti o dosť vyššie ako je to dnes. . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy