Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Reportáž z Covid nemocnice: Lekári sú na pokraji síl, pacienti v zlých stavoch
Zdielať na

Reportáž z Covid nemocnice: Lekári sú na pokraji síl, pacienti v zlých stavoch

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / V Novom Meste nad Váhom zriadili prvú covidovú nemocnicu na Slovensku. Reprofilizovali ju doslova zo dňa na deň a vytvorili tu 60 lôžok. My sme sa boli pozrieť ako to tam vyzerá. Zatiaľ čo v jednej časti dokončujú izby, v druhej už ležia pacienti. Ich stav je veľmi vážny.


"Pandémia sa vymkla spod kontroly, každý si robí čo chce." Toto sú slová muža, ktorý šéfuje prvej covidovej nemocnici na Slovensku. V Novom Meste nad Váhom sú pripravení prijať aj najťažšie stavy.  " Prechod na Covidové oddelenie nie je také jednoduché. Museli sme presťahovať polovicu nemocnice," skonštatovala primárka Covid oddelenia Jana Danková. Podľa námestníka nemocnicu nečaká ešte ľahká situácia. "Za dva dni musíme urobiť celú prestavbu.  Za jednu hodinu minieme jednu fľašu kyslíka. Spotreba je obrovská. Keď sú pacienti napojení na pľúcnu ventiláciu, tak spotreba takejto fľaše vydrží zhruba hodinu a pol." povedal námestník Miloš Makara. 

Zatiaľ čo na prízemí finišujú s prípravami a v piatok začnú prijímať ľudí, na poschodí už ležia prví pacienti. "Niekto to zvláda lepšie, niekto horšie. Nikto nevie, že kedy, kto to zvládne. Množstvo pacientov je ležiacich polymorbídnych, v podstate s ťažkými dýchacími problémami," informovala Danková.



Na covidovom ARO, lekári a sestry robia čo môžu, aby zachránili čo najviac ľudí.  "Sestry nám chýbajú stále, s lekármi sme na hrane. Takže čarujeme," opísal situáciu riaditeľ nemocnice Miroslav Šorf. "Tí zdravotníci idú naozaj vo všetkých nemocniciach z posledných síl. Lekári robia 36 hodinové služby, nechodia domov..." uviedla primárka oddelenia. Aby sa o pacientov dokázali postarať, pracujú tu aj zdravotníci, ktorí sú pozitívni.  "Pokiaľ je to bezpríznakové, máme jednu lekárku a troch sanitárov, tí majú vlastné šatne a pracujú," informovala primárka Danková.

Situácia je podľa nich kritická a každým dňom sa zhoršuje. "Ak to takto pôjde ďalej, tak už o týždeň budem musieť rozmýšľať, koho odpojiť, stanoviť vekovú hranicu, že týchto napájať nebudeme," uzavrela primárka Danková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy