Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Elektráreň Vojany bola kedysi najsilnejšia v Československu. Dnes ju môže zachrániť len nový druh paliva
Zdielať na

Elektráreň Vojany bola kedysi najsilnejšia v Československu. Dnes ju môže zachrániť len nový druh paliva

VOJANY / Tepelnú elektráreň vo Vojanoch spustili ešte v roku 1966. V súčasnosti sa využíva iba v obmedzenom režime, pretože jej prevádzka je väčšiu časť z roka stratová. Pred úplným odstavením, ju môže zachrániť iba nový druh paliva, ktoré je vyrobené z odpadu. Čaká sa na záverečnú fázu testov.

Kedysi to bola jedna z najsilnejších elektrárni v Československu, dokonca nejakú dobu aj najsilnejšia. Budúcnosť elektrárne je stále neistá. Na definitívny verdikt sa čaká už niekoľko mesiacov. "Minimálne január, február, marec, 1. blok bude v prevádzke. Máme tu 2 funkčné bloky. Do marca nie je najmenší dôvod prepúšťať, lebo budeme fungovať, budeme vyrábať," uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.


Vo Vojanoch sa niekedy spaľovalo iba čierne uhlie. Postupne sa do paliva začala pridávať drevná štiepka. To však nestačí, budúcnosťou je tuhé druhotné palivo.
"Čo bude zaujímavé najmä potom, keď v roku 2027 začne platiť zákaz skládkovania odpadu," informoval minister hospodárstva Richard Sulík.


O osude elektrárne majú rozhodnúť februárové testy. Šanca na záchranu je iba v prípade úplného prechodu na nový druh paliva. Doterajšie skúšky dopadli úspešne, kritický bol iba jediný parameter. "Vo vypúšťaní chlóru sme prekročili limity, analyzujeme to technicky ako sa dá tomuto zabrániť," povedal Strýček.



Po splnení emisných limitov budú nasledovať finančné analýzy. Štát vlastní vo Vojanoch 34% a aj naďalej považuje ich záchranu za prioritu z dôvodu strategického významu. "Vojany, ktoré vedia veľmi rýchlo dodať do siete až 100 MW výkonu, majú určite svoj zmysel," skonštatoval Sulík. "Čo je problém a čo je otázka, ako zabezpečiť dostatočné množstvo tohto paliva, aby sme mohli tú elektráreň prevádzkovať v tých dňoch a v tých mesiacoch, kedy sú vyššie ceny elektriny,"  uzavrel generálny riaditeľ elektrární.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy