Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Policajtov, ktorí podľa videa šikanovali rómskych chlapcov, súd definitívne oslobodil
Zdielať na

Policajtov, ktorí podľa videa šikanovali rómskych chlapcov, súd definitívne oslobodil

KOŠICE / Krajský súd v Košiciach v piatok vyslovil definitívny verdikt v prípade spred 11-tich rokov. Desať košických policajtov čelilo obvineniu zo šikanovania rómskych deti zo sídliska Luník IX. Policajti sú definitívne nevinní. Prokurátor však spokojný nie je a zvažuje mimoriadny opravný prostriedok.

Aj keď obžalovaných na okresnom súde začiatkom decembra spod obžaloby oslobodili, prokurátor sa odvolal. Rozsudok tak právoplatný nebol. V piatok sa rozhodovalo na krajskom súde.

Desiati policajti mali v marci 2009 zneužiť svoju právomoc verejného činiteľa, niektorí z nich sa mali dokonca dopustiť vydierania. Skutok zachytáva aj video, na ktorom vidno, ako mali nútiť šiestich chlapcov z Luníka 9 navzájom sa fackovať, či bozkávať. Toto video však senát ako dôkaz neuznal. To sa ale nepáčilo prokurátorovi ani v minulosti a ani dnes.

"Je potrebné uviesť, že znalec z odboru kriminalistiky, odvetvia foto-video, v podstate nespochybnil dej, ktorý sa na tomto obrazovo-zvukovom zázname udial. Boli tam určité pochybnosti o posunutí zvukovej a obrazovej stopy, avšak obraz a ten dej, ktorý sa tam odohrával spochybnených nebol," vyjadril sa prokurátor Rastislav Remeta.

V piatok rozhodoval krajský súd po tretí krát. V rokoch 2016 a 2018 rozhodnutia okresného súdu na základe podaných odvolaní prokuratúra zrušil, pričom poukázal na závažné nedostatky pri prejednávaní prípadu. Potrebné bolo vykonať ďalšie dôkazy. Svojím dnešným rozhodnutím krajský súd rozhodol v prospech policajtov.

"Samozrejme ja som spokojná aj obžalovaní sú určite spokojní. Považujem toto rozhodnutie krajského súdu za spravodlivé, zákonné. Je to rozhodnutie v súlade s našim právnym poriadkom," skonštatovala obhajkyňa obžalovaných Tatiana Vorobeľová. "Súd rozhodol, ako rozhodol. My to vnímame do istej miery aj ako zlyhanie spravodlivosti, keďže verejnosť mala možnosť najmä aj prostredníctvom toho videozáznamu akože vidieť, čo sa tam odohrávalo v ten deň a je podľa mňa smutné, že tieto dôkazy nestačili súdom na odsúdenie obžalovaných," zhodnotila právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková.

Povedala tiež, že pre poškodených už samotná dĺžka konania predstavuje porušenie ich práva na spravodlivý proces a pochybenie. "Práve preto sme sa v tejto veci už obrátili na Európsky súd pre ľudské práva, aby rozhodol," dodala Durbáková. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a voči nemu sa odvolať už nedá. Prokurátor však zvažuje jedinú možnosť a tou je dovolanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy