Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rok od tragického výbuchu bytovky v Prešove: Výsledky vyšetrovania stále nie sú známe
Zdielať na

Rok od tragického výbuchu bytovky v Prešove: Výsledky vyšetrovania stále nie sú známe

PREŠOV / Uplynul už rok od tragickej udalosti v Prešove, ktorá otriasla celým Slovenskom. Pri výbuchu plynu v paneláku na Mukačevskej ulici prišlo o strechu nad hlavou viac ako 40 rodín. Osem ľudí, ktorí boli v čase výbuchu doma, žiaľ, túto obrovskú tragédiu neprežilo. Ani po roku nie sú známe výsledky vyšetrovania. Polícia zatiaľ obvinila v súvislosti s výbuchom piatich ľudí. Doriešené však nie sú ani ďalšie záležitosti spojené s firmou, ktorá zabezpečovala okrem iného aj časť búracích prác.

Stalo sa to 6. decembra. Bolo len pár minút po dvanástej, keď došlo k ničivej explózii. Pre mnohých hasičov a záchranárov to bol najnáročnejší zásah, aký vôbec doposiaľ zažili. Keď prišli na miesto, horné poschodia boli zachvátené plameňmi a v paneláku boli v tom čase ľudia, ktorí ostali uväznení vo vnútri. Schodisko sa úplne zosypalo, a tak jedinou možnosťou bola výšková technika. Nie všetkých sa, žiaľ, podarilo zachrániť.


Uplynul rok od tejto tragédie. Vyšetrovanie výbuchu plynu sa ešte neskončilo. Polícia zatiaľ obvinila piatich ľudí, a to z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. "Vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Prešove sú postupne predkladané znalecké posudky, na základe ktorých vyšetrovateľ vykonáva ďalšie úkony trestného konania. Posudzovaná je aj trestnoprávna zodpovednosť ďalších osôb," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová.


Uzavreté ešte nie sú ani sporné faktúry, ktoré účtovala slovenská firma mestu za práce spojené s vývozom a uskladnením sutín. Tie boli v celkovej výške viac ako milión eur. Mesto si však dalo vypracovať znalecký posudok, ktorý hovorí o oprávnených nákladoch vo výške 780 tisíc eur. "Mesto Prešov podalo trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu podvodu titulom neoprávneného uplatnenia faktúr nad rámec znaleckého posudku, ktoré mesto Prešov neuznáva," uvádza sa v stanovisku mesta Prešov.

"Budem trvať na vyplatení všetkých faktúr. Oni sa odvolávajú, že sme údajne podľa nich dali zlé položky, že to vlastne navýšilo podľa tých pánov znalcov túto cenu, ale my na to máme iný názor, my sme všetky práce ani nefaktúrovali, tá suma mohla byť ešte podstatne vyššia," povedal konateľ firmy Peter Matijka. "Vzhľadom na to, že v tejto súvislosti aktuálne prebieha policajné vyšetrovanie, nebudeme sa až do jeho skončenia k tejto záležitosti bližšie vyjadrovať. Mesto Prešov však využije všetky mimoriadne opravné prostriedky proti právoplatnému platobnému rozkazu," dodáva sa v stanovisku mesta Prešov.

Jednou z obetí bola pani Emília, ktorú musel za mŕtvu vyhlásiť napokon súd. Jej dcéra nabrala odvahu prísť na miesto nešťastia až dnes. Po roku. Viac sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy