Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lučanského zlomil Judáš. NAKA obvinila ďalšieho bývalého policajného exprezidenta a príslušníka SIS
Zdielať na

Lučanského zlomil Judáš. NAKA obvinila ďalšieho bývalého policajného exprezidenta a príslušníka SIS

BRATISLAVA / Policajná akcia Judáš dnes priniesla ďalších obvinených, v minulosti, ale ešte aj dnes veľmi vplyvných ľudí. Okrem iných zadržali a obvinili aj zástupcu šéfa tajnej služby Borisa Beňa. Medzi ôsmimi obvinenými je však aj ďalší bývalý policajný šéf - Milan Lučanský. Dnes cestoval domov z Chorvátska.V policajnej cele sa však po výpovedi spolupracujúceho Ľudovíta Makóa ocitli aj ďalší policajti.

Milan Lučanský, Boris Beňa, Peter Gašparovič, Jozef Rehák, Marián Kučerka, Daniel Čech, Ladislav Vičan, Norbert Bödör.

Dovedna 20 prehliadok bytových a nebytových priestorov dnes od skorého rána prehľadávali policajti. A postupne zadržiavali obvinených, ktorí sú ešte na slobode. Bývalí policajti, ktorí sa mali podľa obvinenia podieľať na páchaní mimoriadne závažných trestných činov.

Judáš je v kresťanskej terminológii považovaný za zradcu. A práve ním sa dnes pri pomenovaní razie policajti inšpirovali. Zrejme nie náhodou, keďže celá akcia stojí najmä na výpovedi obvinených zadržaných v predchádzajúcich policajných akciách.

Milan Lučanský
 


Najznámejším menom medzi zadržanými je Milan Lučanský. Bývalý policajný prezident. V rámci obvinenia je mu podľa zistení TV JOJ kladené za vinu v dvoch skutkoch prijímanie úplatku. Naše informácie hovoria o tom, že ho vyšetrovatelia vinia z postupného prijatia vysokej sumy peňazí za to, že mal ako policajný funkcionár zabezpečiť krytie podnikateľských aktivít takáčovca Františka Bohma, ale aj jeho ochranu pred trestným stíhaním. Policajti však dnes Lučanského nezadržali. Bol v Chorvátsku.

Boris Beňa

Ďalším funkcionárom, pre ktorého si dnes policajti prišli je Boris Beňa. Bývalý banskobystrický krajský policajný riaditeľ, neskôr šéf policajnej inšpekcie a dnes zástupca riaditeľa tajnej stlužby. Toho policajti podľa informácií zo zdroja TV JOJ vinia z prezradenia utajovanej skutočnosti, ako aj vydierania. Spolu s ním pre vydieranie aj ďalšieho funkcionára SIS, Petra Gašparoviča. Beňovi okrem iného kladú za vinu prezradenie vyhradenej utajovanej skutočnosti súvisiacej s takáčovcom Bohmom.

Podľa informácií TV JOJ zadržali aj Borisa Beňu, ktorý je námestníkom riaditeľa SIS. "O dnešnej policajnej akcii nemáme žiadne oficiálne informácie. Nepoznáme skutkové podstaty, ktorých sa to má týkať, zoznam osôb, ani obdobie, počas ktorého sa mala protiprávna činnosť udiať. Z uvedeného dôvodu nevieme posúdiť ani či súvisela s SIS. Preto sa dnes nevieme a nemôžeme meritórne k danej veci vyjadriť," uviedla SIS v stanovisku pre TV JOJ. Zadržaný námestník SIS by mal byť podľa TV JOJ v CPZ v Dunajskej Strede. 

Daniel Čech

Ďalší zo zadržaných niekdajších vplyvných funkcionárov. V minulosti bol kolegom Ľudovíta Makoa na Finančnej správe. Dnes je podľa informácií TV JOJ obinený z toho, že prijímal úplatky. Opäť za krytie podvodov Františka Bohma. Najzávažnejšie obvinenie padlo na hlavu niekdajšieho šéfa tajného policajného odboru, zvláštnych činností, Jozefa Reháka. Ten má okrem korupcie na krku aj zosnovanie organizovanej zločineckej skupiny. Spájajú ho s bratislavskou skupinou Sýkorovcov. Policajti tiež obvinili ďalších štyroch bývalých policajtov. A tiež Norberta Bödöra, ktorý sedí vo väzbe pre podozrenie z iných trestných činov. "Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a to minimálne v ôsmych skutkoch," uviedol policajný hovorca Michal Slivka.

Stanovisko polície

​Polícia potvrdila rozsiahly zásah aj na svojej sociálnej sieti. Tentokrát ide o akciu "Judáš", ktorá súvisí s akciou Božie Mlyny. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil osem osôb v rámci akcie „Judáš“. Trestná činnosť sa týka korupcie. Okrem toho je jedna osoba obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a ďalšia osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny," uviedla polícia. 

"Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili, a niektoré stále aj pôsobia na vysokých funkciách Policajného zboru, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti dopúšťali dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. Zatiaľ je zadržaných šesť osôb. Od rána pokračujú procesné úkony," dodala polícia s tým, že viac informácií posktyne, keď to dovolí procesná situácia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy