Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Interpol ulovil jedného z najhľadanejších Slovákov. Posledného člena gangu "štvrtáci" priviezli na Slovensko
Zdielať na

Interpol ulovil jedného z najhľadanejších Slovákov. Posledného člena gangu "štvrtáci" priviezli na Slovensko

Archívne video

BRATISLAVA / Jeden z najhľadanejších Slovákov je zadržaný. Člena gangu Miroslava Štvrteckého, Patrika Šnajdra. Pred niekoľkými dňami ho za prísnych bezpečnostných opatrení priviezli z Juhoafrickej republiky na Slovensko. Odsedieť by si mal 20 rokov.

Patrika Šnajdra zadržali ešte minulý rok v máji v Juhoafrickej republike. Odvtedy tam čakal vo väzbe, kým budú pripravené materiály na jeho vydanie na Slovensko. Tie sa napokon podarilo skompletizovať. V uplynulých dňoch bol Šnajdr za prísnych bezpečnostných opatrení prevezený z Johannesburgu do našej krajiny a putoval rovno do väzenia. "Keď osoba je prevezená na Slovensko, tak priamo príslušníkmi konkrétneho útvaru PZ je dodaná priamo už do toho ústavu, v ktorom má vykonávať trest odňatia slobody," uviedla odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.
"Menovaný bol zadržaný v Juhoafrickej republike ešte 2. mája 2019 na základe „červeného obežníka“ Interpolu. Odvtedy čakal vo väzbe na ukončenie extradičného konania, ktorého výsledkom bolo jeho vydanie na Slovensko," uviedla polícia na svojom facebooku.
Patrikovi Šnajdrovi sa však trestu darilo roky vyhýbať. Na základe červeného obežníka“ Interpolu, čo je zoznam najhľadanejších osôb, ktoré sa dopúšťali závažnej trestnej činnosti, sa ho napokon 2.5.2019 podarilo vypátrať a zadržať v Juhoafrickej republike. Slovensko údajne ponúklo na jeho prevoz aj vládny špeciál. Juhoafrická republika ho však odmietla, a tak sa takmer rok a pol čakalo na extradičné, teda vydávacie materiály. Podľa našich informácií je Patrik Šnajdr za mrežami bratislavského Justičného paláca.

 



Zadržaný v Prahe



Šnajdra zadržali začiatkom marca 2016 v Prahe takzvaní Lovci lebiek a to na základe zo slovenskej strany. Po pár dňoch bol z českej väznice prevezený na Slovensko, kde ho na hraniciach prevzali slovenskí policajti. Podľa českej polície aj napriek tomu, že bol stále na očiach, nebolo ľahké, ho nájsť. Používal kvalitné falošné doklady, ktoré často menil.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ho však musel prepustiť na slobodu. Dôvodom bolo pochybenie slovenskej polície.


Posledný člen gangu


Šnajdr bol v rokoch 2001 až 2007 pravou rukou Miroslava Štvrteckého, bývalého kukláča a bossa obávaného 18-členného gangu, prezývaného štvrtáci. Svoje základňu mali v Senici, odkiaľ riadili všetky akcie. Zločinecká skupina od roku 2002 ovládala Záhorie. Vydierali a vyhrážali sa podnikateľom, od ktorých vyberali výpalné za poskytovanie fiktívnej ochrany. Všetci jej členovia boli odsúdení, pričom Šnajdr a Štvrtecký dostali najvyššie tresty. Boss štvrtákov by si mal odsedieť 21 rokov za mrežami.

Prácou skupiny bolo vydieranie podnikateľov, výpalníctvo a vyhrážky. Členovia skupiny dostali vysoké tresty, Štvrtecký a Šnajdr najvyššie. V minulosti pracoval v SBS-službe, zároveň vyvíjal aj ďalšie činnosti a predával drogy.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade Šnajdra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy