Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
UNIQA kúpila poisťovňu AXA a preberá jej klientov. Pocítia nejakú zmenu?
Zdielať na

UNIQA kúpila poisťovňu AXA a preberá jej klientov. Pocítia nejakú zmenu?

BRATISLAVA / Dôchodky Slovákov zatiaľ ohrozené nie sú. Ublížiť by im nemala ani koronakríza, a dokonca ani zmeny politiky spoločností, ktoré spravujú naše úspory v druhom a treťom pilieri. To isté sa týka aj avizovaného prevzatia spoločnosti AXA rakúskou skupinou UNIQA.

Klienti spoločnosti AXA prejdú pod značku UNIQA. V praxi by to preto ich zmluvy s pôvodnou formou nemalo nijako zasiahnuť. UNIQA týmto krokom získa 750 tisíc nových klientov nielen v oblasti poistenia, ale aj dôchodkov, ktorým sa doteraz nevenovala. UNIQA je štvorkou na slovenskom poistnom trhu a získaním novej klientely si svoje postavenie ešte posilní.

„Pri každej fúzii preberá nástupnícka spoločnosť všetky práva a povinnosti zo všetkých zmlúv, ktoré preberá. Zmluvy teda budú naďalej pokračovať bez akýchkoľvek zmien," vyjadril sa Martin Žáček, generálny riaditeľ UNIQA poisťovne. Dôvody na obavy pri takomto prevzatí spoločnosti nie sú na mieste. Práve naopak, klienti by pri niektorých produktoch dokonca mohli aj získať. „Môže sa stať, že títo klienti sa dostanú k určitým benefitom, na ktoré predtým nemali nárok, ani možnosť ich získať," povedal Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave.

O zmenách ich bude UNIQA písomne informovať a sami nemusia podnikať žiadne kroky. Týka sa to aj penzií. V januári sa totiž dôchodkové a investičné spoločnosti AXA premenujú na UNIQA. „Úspory klientov vo fondoch však budú rovnako v bezpečí, ako to bolo aj doteraz," zhodnotil Žáček. Analytik prirovnáva túto zmenu k novej značke obľúbeného obchodu. „Či ste spokojný, závisí najmä od tých ľudí a až keď sa zmenia ľudia, môžete uvažovať, či tam budete chodiť ďalej alebo nie," vyjadril sa Škriniar.

„Do skupiny UNIQA prechádza kompletne celý tím, ktorý mal na starosti penzie a investície v skupine AXA," prezradil Peter Socha, predseda predstavenstva DDS a DSS AXA. Až časom sa ukáže, či sú spravované podľa predstáv klientov. „Výhodou druho a treťo pilierových úspor je tá skutočnosť, že klient môže kedykoľvek zmeniť spoločnosť a nemusí ho to stáť žiadny poplatok," dodal Škriniar. Proces zlúčenia oboch spoločností pod značku UNIQA by sa malo ukončiť v lete 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy