Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda plánuje poskytovať antigénové testy nemocniciam a organizáciám dlhodobo
Zdielať na

Vláda plánuje poskytovať antigénové testy nemocniciam a organizáciám dlhodobo

BRATISLAVA / Vláda SR plánuje poskytovať antigénové testy nemocniciam alebo rôznym organizáciám dlhodobo. Po dnešnom rokovaní vlády, na ktorom ministri rokovali aj o nákupe ďalších testov, to uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Pripustil, že nové testy môže vláda využiť aj na prípadné ďalšie plošné testovanie obyvateľov v budúcnosti.

Rokovanie o nákupe prerušili, pretože do neho vstúpil štátny tajomník, ktorý informoval o rámcoch Európskej komisie. „To sa spracuje a myslím si, že v najbližšom čase sa tento bod dokončí,“ povedal Naď.

Šéf rezortu obrany sa tiež vyjadril k pripravovanému štvrtému kolu testovania ľudí na ochorenie COVID-19 počas nadchádzajúceho víkendu, ktoré sa uskutoční v 458 mestách a obciach na Slovensku. „V najbližších hodinách opäť budeme prechádzať jednotlivé mestá a obce s tým, že budeme asi robiť aj úpravy tých odberných miest, aby sme brali do úvahy počasie, ktoré je výrazne chladnejšie, ako bolo v minulosti,“ dodal Naď.

 O obstaraní antigénových testov rezortom hospodárstva bude rokovať koaličná rada

O návrhu predsedu vlády Igora Matoviča, aby minister hospodárstva Richard Sulík zabezpečil do 10. decembra obstaranie antigénových testov, bude v stredu rokovať mimoriadna koaličná rada. Po rokovaní vlády to uviedol samotný Sulík. On sám pritom takejto požiadavke premiéra nerozumie. Podľa neho kompetenčný zákon jednoznačne stanovuje úlohy rezortu hospodárstva. "Nákup testov k nim nepatrí," skonštatoval Sulík. O tejto téme sa zároveň nehovorilo na koaličnej rade.

Minister hospodárstva preto navrhol prerušenie rokovania o tomto bode, čo podľa jeho slov predseda vlády akceptoval. Kabinet by o nej mal rokovať opätovne už vo štvrtok. Sulík pripomenul, že nákupom antigénových testov už bol poverený rezort vnútra a zároveň zdôraznil, že Správa štátnych hmotných rezerv má na nákup tak kapacity ako aj skúsenosti. On sám preto nevie, prečo by takúto úlohu malo vykonávať jeho ministerstvo, ale ak ju napokon dostane, tak ju samozrejme vykoná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy