Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prešli cez šesť krajín pešo a na rôznych vozidlách. Mladých Afgancov chytila slovenská polícia
Zdielať na

Prešli cez šesť krajín pešo a na rôznych vozidlách. Mladých Afgancov chytila slovenská polícia

Archívne video

ČADCA / Šesť mladých cudzincov z Afganistanu zadržali policajti na parkovisku nákupného centra v Čadci. Mladí Afganci prešli náročnú cestu z domovskej krajiny cez Irán, Turecko, Grécko, Macedónsko, Rumunsko a cez Maďarsko na Slovensko.

Šiestich Afgáncov večer policajti previezli z Čadce do Žiliny. Najprv vyskočili z kamiónu blízko poľsko-slovenskej hranice v dedine Skalité. Odtiaľ autobusom cestovali do metropole Kysúc, A keď postávali na parkovisku pri nákupnom centre a zháňali taxík, všimla si ich policajná hliadka.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, išli striedavo peši a rôznymi vozidlami. Z Rumunska sa viezli vo vnútri návesu kamióna asi tri dni, vyskočili z neho v Skalitom (okr. Čadca). Vodič nákladiaku netušil, koho okrem deklarovaného nákladu vezie.

Ako uviedla Bárdyová, jeden z cudzincov je mladistvý, policajti preto privolali aj pracovníkov úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Všetci okrem neho už žiadali o azyl v Rumunsku, takže po vykonaní potrebných administratívnych úkonov budú vrátení do Rumunska. Najmladší z nich bol pracovníkmi sociálnej kurately prevezený do detského domova. Cudzinci sa podrobili testom na COVID-19 s negatívnym výsledkom.Cudzinecká polícia si ich po negativnych testoch prevzala, zabezpečila tlmočníka a cudzincov vypočula.

Podľa polície piati dospelí muži sú žiadateľmi o azyl v Rumunsku, preto sa budú musieť vrátiť do tejto krajiny.

Na mieste bola naša reportérka Iveta Marešová. Reportáž uvidíte o 19:00 v relácií KRIMI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy