Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Platnosť potvrdenia o absolvovaní celoplošného testovania končí
Zdielať na

Platnosť potvrdenia o absolvovaní celoplošného testovania končí

BRATISLAVA / Presne 38 359 ľudí malo v prvom kole plošného testovania pozitívny antigénový test. Povinná 10 dňová karanténa sa niektorým skončila v utorok 10. novembra a ďalším sa končí v stredu. Teda ak nemajú žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

Malo by to byť jednoduché, skončila sa vám 10 dňová karanténa, nemáte symptómy, a teda môžete sa vrátiť do práce, či ísť do obchodu alebo k lekárovi. Lenže to tak väčšinou nefunguje.

​V meste Čadci majú problém ľudia, ktorí po prvom kole celoplošného testovania museli zostať doma kvôli svojim príbuzným. Boli síce negatívni, ale v domácnosti mali pozitívneho člena domácnosti, a teda automaticky museli zostať doma v karanténach. Keďže nie sú mobilné odberové miesta ešte zriadené, tak ako bolo avizované, nemajú sa ani kde ísť otestovať antigénovým testom.


Úrad verejného zdravotníctva odporúča ľuďom, ktorí po prvom plošnom testovaní museli ostať v karanténe, aby si zaobstarali potvrdenie o jej prekonaní. Vyžadovať ho môže nielen lekár, ale aj ochrankár pri vstupe do obchodného domu. Platia však aj výnimky podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Skúsenosti s nimi majú aj dopravcovia, ktorým po prvom kole plošného testovania ostali doma desiatky ľudí.

Po plošnom testovaní skončilo v karanténe aj niekoľko vodičov prešovskej SAD-ky. Ich vodiči jazdia aj za bardejovskú a staroľubovniansku pobočku. Najviac pozitívnych mali práve tam. Kto nemá certifikát, musí mať potvrdenie o výnimke. "V prípade, že sa vodič nezúčastnil celoplošného testovania, alebo bol v karanténe, tak sa preukazuje potvrdením výnimky, že sa nepreukazuje testom. Tú výnimku máme potvrdenú obvodným lekárom," vyjadril sa generálny riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura.

Po celoplošnom testovaní nenastúpilo na Hornej Nitre do práce množstvo ľudí. Výpadky hlási aj samospráva. Prievidzská radnica prišla na niekoľko dní o 11-tich zamestnancov. "Buď boli na pandemických OČR alebo OČR," povedal hovorca Prievidze Michal Ďureje. Vo štvrtok by mala väčšina z nich opäť nastúpiť do práce. "Musia dodržať všetky odporúčania lekárov, musí im ju ukončiť, a potom sa môžu vrátiť do práce," dodal Ďureje.

Oveľa horšie na tom bola prievidzská SAD-ka. Po prvom kole testovania im do práce nenastúpilo 28 šoférov a po druhom 13. Vodiči, ktorí sa chcú vrátiť do práce, musia mať riadne ukončenú PN-ku. "Vodiči, ktorí majú príznaky, tak môžu ísť aj na tie PCR testy," povedal riaditeľ SAD Prievidza Michal Danko. "Ľudia, ktorí sú v karanténe sú kontrolovaní a kontrolujeme ich my v súčinnosti s políciou. Máme zaznamenané niektoré prípady, kde zahajujeme správne konanie," uviedla riaditeľka RÚVZ Bojnice Zuzana Tornócziová.


Napriek výnimkám, potvrdeniu od lekára, ktorému sa nakazená osoba mala povinnosť nahlásiť, minister zdravotníctva odporúča absolvovať po ukončení 10 dňovej karantény absolvovať ďalšie kontrolné testovanie. Nešpecifikoval ale, či opäť antigénnymi testami alebo PCR testom.

Platnosť potvrdenia o absolvovaní pilotného, prvého a druhého kola celoplošného testovania antigénovými testami končí. Stane sa tak na budúci týždeň.







Súvisiace články

Najčítanejšie správy