Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Juh pomáha severu - Slovensko a boj proti vírusu
Zdielať na

Juh pomáha severu - Slovensko a boj proti vírusu

BRATISLAVA / Samosprávy si pri organizovaní plošného testovania navzájom pomáhali minulý týždeň a pokračujú aj teraz. Ak niekomu chýba materiál, zdravotníci alebo iný personál, požiadajú o pomoc. Ale funguje to aj naopak - ak niektorí majú niečo navyše, ponúknu to ostatným. Napríklad v Bratislave mali navyše desaťtisíce rúšok, tak ich ponúkli okresom, ktoré počas víkendu čaká testovanie.

Na pomoc severným okresom, kde sa cez víkend bude testovať, sa rozhodla aj mestská časť Bratislava - Staré Mesto.

"Dali sme na FB, že ktoré mesto sa prvé prihlási, tak získava 10 tisíc rúšok," povedala starostka Zuzana Aufrichtová.

Išlo vlastne o druhý raz darovaný dar - boli to rúška, ktoré tejto mestskej časti pre dobrovoľníkov venoval darca pred prvým kolom testovania a nespotrebovali sa.

"Skalica zareagovala takmer okamžite a s ani primátorkou Annou Miernou sme sa dohodli, že prebehne prebratie týchto rúšok," povedala Zuzana Aufrichtová.

Takáto spolupráca medzi samosprávami bola naštartovaná už po pilotnom testovaní.

"Aby regióny, ak cítia potrebu medzi sebou komunikovať, alebo si chceli medzi sebou vymeniť nielen poznatky, ale sa aj podeliť o zvyšné materiály, ktoré sú potrebné na testovanie, aby takto medzi sebou urobili," povedal hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

A funguje to obojstranne. Región, kde chýbal zdravotný, alebo iný personál, či materiál, dal do siete vedieť a na druhej strane sa našiel niekto, kto bol ochotný pomôcť. Aby víkendové testovanie dopadlo čo najlepšie a najľahšie, s testovaním sa na mnohých miestach začalo už dnes.

S plošným testovaním v piatok začali aj v tomto zariadení sociálnych služieb v Medzilaborciach. Žiadna mobilná odberová jednotka sem prísť nemusela. Testy urobili dve zdravotné sestry priamo zo zariadenia. Predtým sa na to vyškolili. Všetkých 58 testov skončilo s negatívnym výsledkom. Zamestnanci sú ale stále v strehu, aby eliminovali zanesenie nákazy z vonku.

Rovnako, ako minulý týždeň, aj teraz, žilinská nemocnica zariadila testovanie svojich zamestnancov už na piatok. Vyšli tiež v ústrety zdravotníkom, ktorí majú prenajaté ambulancie v priestoroch nemocnice.

Aj v Banskej Bystrici si policajti bez výminky museli vystáť dlhý rad pred odberovým miestom. Otestovali ich už dnes, lebo od zajtra budú pomáhať pri druhom kole testovania v banskobystrickom okrese.

Ochota pomáhať sa na Slovensku prejavuje jednoznačne, miestami ale nie je ošetrená v predpisoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy