Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako sa vyhnúť státiu v rade? Tieto triky využili rôzne mestá a obce
Zdielať na

Ako sa vyhnúť státiu v rade? Tieto triky využili rôzne mestá a obce

SLOVENSKO / Dnešný deň asi najviac charakterizuje "státie v radoch". Mestá, obce či mestské časti vymysleli viacero možností ako ich obyvatelia môžu nájsť ten najkratší rad. Niektorí využili internetové stránky, či aplikácie, inde to zase celé riadila starostka priamo zo svojej obývačky.

Starostka obce Zubné má koronavírus a hoci je od testovacieho miesta vzdialená viac ako kilometer, všetko pozorne sleduje. A to rovno z obývačky. Sama sa nahrala doma pri notebooku. Doma obsluhuje kameru na obecnom úrade a o počte čakajúcich potom informuje na sociálnej sieti alebo v rozhlase.

Trnava


Mesto Trnava vytvorilo pre občanov stránku, vďaka ktorej si môžu odsledovať aktuálnu vyťaženosť na všetkých odberných miestach.  Spustili sme webovú stránku testovanie.trnava.sk, kde vlastne sme zverejnili 2 čísla, na ktoré nám môžu ľudia, ktorí stoja v rade nám zavolať, nahlásiť číslo odberného miesta, adresu a približný počet ľudí, ktorí stoja v rade.


Červené označenie znamená státie v rade na viac ako 3 hodiny, preto sa odporúča využívať zelené miesta, kde je čakacia doba do 60 minút.

Podobným webom je aj stránka somzodpovedny.eu. Zeleným vyznačené miesta znamenajú najkrajtší čas čakania v rade. "Stačí zadať, že postavil som sa do radu, práve vchádzam dnu na testovanie a vyšiel som von," povedala spoluautorka Anežka Kleinová.

Žbince využili youtube kanál


Obyvatelia Žbiniec si môžu z pohodlia domova pozrieť, aká je situácia pred odberným miestom. A to prostredníctvom živého prenosu z obecnej kamery. "Vysiela sa to cez youtube kanál, s tým, že odkaz je na našej webovej stránke," uviedol starosta obce Ján Jurko.  

Testovanie prebieha v miestnom kultúrnom dome. Ľudia naň prichádzajú postupne, vďaka čomu sa netvoria dlhé rady. Online sledovanie odberného miesta si pochvaľujú. "Pozeral som si cez web kameru a myslím, že to je veľmi dobrý nápad," povedal obyvateľ obce.


Starosta obce sa nechal inšpirovať iným miestom na Slovensku. Podobne to mali počas pilotného testovania aj v obci Raslavice v okrese Bardejov. "Sme využili možnosti, ktoré máme, aby sme túto službu sprístupnili aj na našom odbernom mieste," dodal starosta.

Študenti vymysleli stránku


Aký je rad pred Mestským kultúrnym strediskom si naživo mohli pozrieť napríklad aj obyvatelia Bánovciach nad Bebravou. V Senici zas 17 odberových miest počas celého dňa monitorovali prostredníctvom kamier študenti a občianski aktivisti na stránke kolkojetamludi.sk.

V hlavnom meste sme vyskúšali ako presne funguje stránka odbernemiesta.sk, ktorú pravidelne aktualizujú dobrovoľníci. Vycestovali sme tak na jedno z odberových miest aby sme sa presvedčili. Z 40 nahlásených v rade bola realita polovičná. Napočítali sme 20 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy