Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vplyvný advokát Zoroslav Kollár a sudcovia Lindnter a Urbancová idú do väzby
Zdielať na

Vplyvný advokát Zoroslav Kollár a sudcovia Lindnter a Urbancová idú do väzby

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd v sobotu od o 8.00 hodiny ráno rozhodoval o väzbe pre bývalých sudcov a vplyvného advokáta. O prípade rozhoduje sudca pre prípravné konanie ŠTS Ján Buvala. Po štvrtkovom rozhodnutí Ústavného súdu, ktorý dal súhlas na väzobné stíhanie sudcov Jarmily Urbancovej a Davida Lindtnera, prokuratúra predložila ŠTS žiadosť o väzbu pre obvinených.

Obvineného Kollára, Urbancovú aj Lindtnera NAKA doviezla v ranných hodinách do Pezinka. Sudca Ján Buvala rozhodoval o žiadosti prokuratúry na ich väzobnobné stihanie.  Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prebehli výsluchy obžalovaných a o piatej hodine sa rozhodlo o výsledku. Všetci traja obvinení budú väzobne stíhaní. Dozorová prokurátorka mala obavy z ovplyvňovania svedkov a marenia vyšetrovania, nakoniec pred súdom uspela. "Takže sudca pre prípravné konanie rozhodol o vzatie do väzby môjho klienta. Voči tomu sme podali sťažnosť. Trváme na tom, že žiadne dôvody väzby nie sú a počkáme na rozhodnutie Ústavného súdu," povedala obhajkyňa Zoroslava Kollára Ingrid Zlochová.

Obhájca Urbancovej považuje úvahy prokurátorky za bizarné

"Veľmi ťažko sa mi hladajú slová nad bizarnou úvahou pani prokurátorky, ktorá vo svojom návrhu dôvodí dôvodo kolúznej väzby doktorky Urbancovej tým, že je potrebné vypočuť svedkov. Zároveň uvádza, že nevieme akých svedkov. Týchto svedkov nepoznáme. Takíto svedkovia ani neexistujú, takže z toho dôvodu vystáva otázka. Koho treba vypočuť, keď takíto svedkovia neexistujú?" povedal obhájca sudkyne Urbancovej Peter Erdös. Pripomenul, že obvinenie je postavené len na svedeckej výpovedi sudcu Sklenku. Erdös je presvedčený o tom, že žiadne dôvody kolúznej väzby nie sú. "Máme za to, že nie sú dané dôvody väzby v danej väzby," uviedol obhájca Lindtnera Michal Cíbik.

Ústavný súd ešte vo štvrtok večer vydal súhlas na vzatie do väzby v prípade dvoch neaktívnych sudcov teda Jarmily Urbancovej a Davida Lindtnera, zadržaných včera počas akcie Víchrica. V prípade aktívneho sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcúna súhlas na väzobné stíhanie nedal. 

Zadržaní sudcovia: 

NAKA zadržala v stredu aj takých sudcov, ktorých sme v putách videli už pri akcii Búrka v marci tohto roku. Novými zadržanými sú bratislavská sudkyňa Otília Doláková a sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun. Jeho advokát potvrdil, že je obvinený z dvoch skutkov, ktoré sa týkajú prijímania úplatku vo výške 30-tisíc EUR. Doláková mala podľa Sklenkovej výpovede expresne rýchlo vyhovieť súkromnej spoločnosti v spore s bratislavským magistrátom.

Medzi obvinenými je aj sudca Richard Molnár, ktorý je momentálne vo väzbe. V stredu mu rozšírili obvinenie o ďalšie skutky, ktoré sa týkajú prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu.

Bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú Kočner so Sklenkom v aplikácii Threema nazývali Prútik. Po marcovom zadržaní Ústavný súd nedal súhlas na väzobné stíhanie, a tak ju vyšetrovali na slobode a odišla do predčasného dôchodku. Obvinená bola z podplácania.

Posledným popoludní zadržaným bol sudca a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Po prevalení jeho vzťahu s Marianom Kočnerom sa funkcie sudcu vzdal a stal sa advokátom.

V najbližších dňoch NAKA začne s ďalšími rozsiahlymi výsluchmi. Vyšetrovatelia majú stále jedného korunného svedka, a tým je bývalý sudca Vladimír Sklenka. Ten sa k braniu úplatkov priznal ako prvý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy