Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajti zadržali nelegálnych migrantov. Skončili v záchytnom tábore v Humennom
Zdielať na

Policajti zadržali nelegálnych migrantov. Skončili v záchytnom tábore v Humennom

HUMENNÉ / Po tom ako začiatkom týždňa diaľniční policajti zadržali nelegálnych migrantov, skončili v záchytnom tábore v Humennom. Mladí muži prišli na Slovensko z Maroka.

To, že sú v návese migranti si všimol sám kamionista. Jeden z nich totiž počas jazdy na diaľnici D2 v smere do Českej republiky mával rukou, aby zastavil. Kamionista ruku videl v spätnom zrkadle a odstavil na odpočívadle pri Stupave. Záchranári ich aj s policajnou eskortou previezli do nemocnice na bratislavské Kramáre. Jeden skončil v detskej, keďže tvrdil, že má 17 rokov a druhý vo fakultnej na centrálnom príjme.

"Po všetkých vyšetreniach bol z nemocnice prepustený," vyjadrila sa hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. Nikto spočiatku nevedel, koľko majú rokov, keďže nemali pri sebe doklady. Pracovali teda len s tým, čo im povedali. Mladší mal ísť do domova v Medzilaborciach. Ten je totiž určený tínedžerom. Pobyt v ňom je bez obmedzení a zákazov. V záchytnom tábore sú podmienky oveľa prísnejšie. Po prešetrení a rôznych vyšetreniach nakoniec obaja skončili v utečeneckom tábore.

"Cudzinci nemali pri sebe žiadne doklady, ktoré by ich oprávňovali na pobyt na našom území ani Schengenského priestoru. Boli umiestnení na Oddelenie azylu v Humennom," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. Tu zotrvajú 30 dní. Zadržaní mladí muži odišli z Maroka. Podľa ich slov sa báli o život. Lietadlom prileteli do Turecka a odtiaľ ich prevádzači previezli do Grécka, ďalej do Severného Macedónska, Kosova, Srbska a Bosny a Hercegoviny. Tam nastúpili do kamióna smerujúceho do Česka. Konečná cesta mala byť Rakúsko alebo Taliansko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy