Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najdrahší najkratší let: Migranti zaplatili 40 tisíc dolárov za let z Ukrajiny na Slovensko
Zdielať na

Najdrahší najkratší let: Migranti zaplatili 40 tisíc dolárov za let z Ukrajiny na Slovensko

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície vzniesol obvinenie dvom Slovákom a jednému Maďarovi pre zločin prevádzačstva spáchaného v spolupáchateľstve.

Počas operácie s krycím názvom „SKY“ policajti z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii odhalili skupinu páchateľov trestného činu prevádzačstva. Išlo o opustené lietadlo v katastri obce Sačurov, ktoré bolo nájdené 20. septembra.

​Podľa zistení polície páchatelia operovali na území Slovenska, Maďarska a Poľska. Vyšetrovateľ obvinil tri osoby, ktoré sú aj občanmi Ukrajiny. Polícia zistila, že ešte 19. septembra umožnili nedovolené prekročenie štátnej hranice Slovenska z Ukrajiny trom nelegálnym migrantom z Afganistanu.


"Samozrejme, mali za to zinkasovať nemalú čiastku peňazí. Migranti sa na naše územie dostali nelegálne, mimo hraničných priechodov v blízkosti obce Beňatina, v sobraneckom okrese. Pred svojou cestou zaplatili prevádzačom 40 tisíc dolárov," uviedli policajti na sociálnej sieti Facebook.

​Na Ukrajine následne nelegálnych migrantov naložili do dvojmiestneho športového lietadla bez identifikačných znakov a spolu s nimi preletel pilot lietadla cez hranicu na Slovensko až do katastra obce Sačurov. Pristál tam po technických problémoch lietadla. "Pilot migrantov vyložil a odovzdal teraz už obvineným, ktorí im zabezpečili stravu, naložili ich do auta a odviezli ich smerom do Poľska, kde ich 20. septembra zadržali príslušníkmi polície," objasnili ďalej policajti.


Vyšetrovateľ predložil prokurátorovi návrh na vydanie podnetu na vzatie do väzby obvinených, pričom dozorujúci prokurátor a sudca sa s týmto návrhom stotožnili a všetkých troch obvinených vzali do väzby. Za uvedený zločin po dokázaní viny hrozí trest odňatia slobody vo výške od 7 do 12 rokov.

​https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/3854317301265130

Súvisiace články

Najčítanejšie správy