Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dostali sme sa do Spoločného operačného veliteľstva, odkiaľ sa riadi testovanie. Takto to tam vyzerá
Zdielať na

Dostali sme sa do Spoločného operačného veliteľstva, odkiaľ sa riadi testovanie. Takto to tam vyzerá

BRATISLAVA / Už v sobotu ráno sa začne celonárodné plošné testovanie. V tejto chvíli sa už finalizujú všetky prípravy a my vám teraz ukážeme miesto, odkiaľ sa celá operácia riadi.

Už o niekoľko hodín sa na Slovensku začína celoplošné testovanie. Hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič pre TV JOJ prezradil, odkiaľ a ako sa celá operácia bude riadiť. "Nachádzame sa na Spoločnom operačnom veliteľstve, na ktorom sa plánuje a riadi samotná operácia "Spoločná zodpovednosť," vyjadril sa Zemanovič.

Celá operácia pozostáva z niekoľkých aktivít. "Nielen to samotné odoberanie vzoriek a ich vyhodnocovanie. Ale je to aj jedna veľká logistika okolo toho. Či už sú to samotné testy, certifikáty, zoznamy, ochranné pomôcky pre naše tímy, či riadenie tej operácie. Všetky údaje sa nám zbierajú sem a odtiaľ zasa smerujú dolu, takže treba presunúť nejaký personál, doplniť materiál. Takže je to veľká záťaž a vyžaduje si to na malý tím veľa odpracovaných hodín," skonštatoval Zemanovič.

Na Slovensku bude do 5 tisíc odberových miest. Ako uviedol hovorca ozbrojených síl, velitelia jednotlivých odberových miest sú už na mieste. "S miestnou samosprávou si to spolu pripravujú. Tie miesta sú jasne identifikované, ľudia z ozbrojených síl sú na mieste, materiál z časti už je tam. Ten závoz stále pokračuje, keďže ide o milióny kusov materiálu. Aktuálne je to niekoľko stoviek áut, ktoré sa pohybujú po celom Slovensku, pretože ten materiál nie je sústredný na jednom smiete. Ten proces je stále rozbehnutý," povedal Zemanovič.

Niektorí zdravotníci budú testovaní ešte v sobotu ráno tesne pred otvorením jednotlivých odberových miest. "Nakoľko ešte stále hľadáme zdravotníkov, tak k testovaniu dôjde aj tesne pred otvorením. Vo vojenskom personále, policajtoch a administratíve samospráv máme vytvorené zálohy, čiže bude možná náhrada. Pri zdravotníckom personále to bude záležať na tom, ako sa nám zdravotníci zmobilizujú a pomôžu nám pretestovať celý národ," vyjadril sa Zemanovič.

Hovorca ozbrojených síl zároveň poprosil verejnosť o trpezlivosť. Aby sa ľudia vyhli dlhému čakaniu v rade, vymenoval niekoľko možností, ako predísť nepríjemným situáciám. "Po skúsenostiach z Oravy a Bardejova sme komunikovali s jednotlivými samosprávami. Je tam to všeobecné usmernenie, aby ľudia išli podľa abecedy, no v menších samosprávach využijú iný spôsob, ktorý majú zaužívaný, či už podľa ulíc, čísel domov alebo podľa webovej lokality, kde majú nasadené webové kamery pri jednotlivých odberových miestach a ľudia si budú môcť online pozrieť, koľko ľudí tam stojí. Náš personál je v neustálom kontakte a v prípade ak je na jednom mieste kvantum ľudí, tak ostatných usmernia a poprosia, nech prejdú na iné odberové miesto," objasnil Zemanovič.

Hovorca ozbrojených síl na záver poprosil zdravotníkov, aby prišli pomôcť s testovaním. ​"My ideme do toho, že ten plán splníme, ale ako bolo na začiatku povedané toto je civilno-vojenská operácia. Čiže ak tu nebude súčinnosť všetkých zložiek, tak ani my zázraky nedokážeme. Preto ešte raz prosím zdravotníkov, aby každý, komu záleží na občanoch, sa k nám určite pridal. Môže prísť aj zajtra ráno priamo na odberné miesto. Zmluva s ním bude spísaná, urobí sa mu test, aby mohol nastúpiť, všetky ochranné prostriedky budú na mieste," dodal Zemanovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy