Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Situácia v nemocniciach je kritická. V akom stave sú naše kapacity?
Zdielať na

Situácia v nemocniciach je kritická. V akom stave sú naše kapacity?

SLOVENSKO / S pribúdajúcimi infikovanými a s vážnymi prípadmi ochorenia Covid-19 sa kapacity slovenských nemocníc plnia. Niektoré už pacientov nemajú kam dávať. Záchranári pacientov vozia do nemocníc, do ktorých patria podľa bydliska. Lenže tie často pre nich nemajú miesto ani lekárov, ktorí by sa o nich postarali. A tak, podľa informácii televízie JOJ, niektorých chorých vozia v sanitke aj hodiny, kým sa nad nimi niektorá nemocnica zľutuje.

Počet pacientov rapídne narastá a v priebehu mesiaca to bude ešte horšie. "Pokiaľ nebude systém solidárny vzájomne a riadený, tak sa to bude zhoršovať a Lombardia je tu," upozornil Marián Petko, riaditeľ bardejovskej nemocnice a prezident Asociácie nemocníc Slovenska. "Situácia v nemocniciach je zlá. V priebehu mesiaca sa zdesaťnásobí počet pacientov v nemociach oproti súčasnosti, " vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

"V horizonte nejakých štyroch týždňov by sme dosiahli zaplnenosť nemocníc na úrovni približne 5-tisíc lôžok. Ku včerajšiemu dňu sme ich mali 844, tak si vieme predstaviť, aký drastický stres by v tých nemocniciach bol," poznamenal premiér Igor Matovič (OĽaNO).  

V Bojniciach majú už len tri voľné miesta 

Stres majú niektoré nemocnice už teraz. Len bojnická nemocnica mala v stredu poobede pre nových Covid pacientov voľné už len tri miesta. Aj to len vďaka tomu, že v utorok niekoľkých pacientov prepustila. Pokiaľ sa situácia bude zhoršovať, podľa vedenia čaká nemocnicu vojenská medicína, ošetria tých, ktorí budú mať väčšiu šancu prežiť. "Situácia v nemocnici je od včerajšieho dňa (od utorka, poznámka redakcie) kritická," reagoval námestník bojnickej nemocnice Milan Henčel. 

Napriek tomu, že niektoré oddelenia zatvorili a zrušili plánované operácie, stále majú málo personálu. "Máme 49 zamestnancov, ktorí sú buď pozitívni alebo sú v karanténe," priblížil Henčel. V nemocnici nateraz nevedia, čo bude ďalej, boja sa talianskeho scenára. "Ak by potrebovali pľúcnu ventiláciu desiatky pacientov, tak to rozhodnutie, kto áno a kto nie, ako vo vojnovej medicíne, bohužiaľ," vysvetlil Henčel. 

Situácia v bardejovskej nemocnici je naďalej vážna

Okrem armády bardejovskej nemocnici stále neprišiel na pomoc žiaden kvalifikovaný zdravotnícky personál. Stále majú 96 zamestnancov v karanténe. Po žiadosti o výpomoc, adresovanú okresnému úradu, nateraz dostali ponuku len na zdravotné sestry."Čo sa týka lekárov, žiadnu ponuku sme nedostali," uviedol Marián Petko. 

Podľa stále platného príkazu ministra mali vytvoriť 18 covidových lôžok. Už teraz to číslo prevyšujú. Aktuálne majú 22 pacientov s diagnózou Covid-19, no bolo ich viac. Za necelý týždeň im zomrelo osem pacientov na toto ochorenie. "Máme pripravené jedno oddelenie celé, ktoré sme reprofilizovali na možné covidové, ale nemáme tam ani nohu, kto by tam robil a sami pacienti sa tam nemôžu monitorovať," povedal Marián Petko. 

Menšie nemocnice majú aj iný problém 

Pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu, vozia z menších nemocníc do spádových, tie však už nemajú miesto. Chorého si takto prehadzujú aj niekoľko hodín. Nemocnice teda volajú po centrálnom riadení. "Nalogujú sa, presne vidia, koľko lôžok je kde naplnených, kde je ešte aká kapacita, koľko je kde ochranných pomôcok a podľa toho tú situáciu menežujeme. Máme to pod palcom, len treba si uvedomiť, že tá situácia je naozaj vážna," vyhlásila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Z môjho pohľadu, ale aj z hľadiska zákona ich úlohou nie je pozorovať situáciu, ale riadiť," dodal Marián Petko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy