Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľká sláva alebo hanba? Toto si myslia odborníci o plošnom testovaní
Zdielať na

Veľká sláva alebo hanba? Toto si myslia odborníci o plošnom testovaní

SLOVENSKO / Nezodpovedané otázky okolo plánov na plošné testovanie obyvateľov Slovenska trápia aj lekárov. Podľa prezidenta lekárskej komory bude mať táto akcia zmysel, len ak príde minimálne 80 percent ľudí. Zdržanlivý vo vyjadreniach je napríklad vedec Pavol Čekan, naopak profesor Vladimír Krčméry to považuje za odvážnu ofenzívu. Ďalší zas vyzývajú na odbornú diskusiu napríklad aj o termíne testovania.

Slovenská lekárska komora (SLK) je k organizovaniu celoplošného testovania obyvateľstva skôr skeptická, hoci získané dáta považuje za dôležité. Ako na pondelkovej tlačovej konferencii povedal prezident komory Marian Kollár, takáto akcia, takéhoto rozsahu pri celoplošnom testovaní obyvateľstva je najväčšou logistickou akciou, akú kedy Slovensko zažilo, a to nielen rozsahom, ale predovšetkým krátkosťou času, ktorý máme. "Termín o dva týždne je maximálne šibeničný, ak nechceme použiť výraz nereálny," povedal Kollár.

Testovanie ako také ani lekári nezavrhujú, hoci, rovnako ako vedcom, aj im chýba odborná diskusia. Aj tá by podľa odborníkov odstránila mnohé pochybnosti okolo účinnosti a presnosti antigénových testov, ktorými chce vláda plošne testovať.

"Nie je až tak presný, ale na druhej strane dokáže niekoho aj falošne obviniť, že je pozitívny. To však neznamená, že by som ten test by som absolútne zatracoval, my sme v núdzovej situácii a každý identifikovaný pacient môže pomôcť," myslí si exriaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Martin Smatana. 

"Tá odborná diskusia by sa mala viesť skôr, či naozaj odchytávajú tých najinfekčných, alebo stále je tá možnosť, že vypadávajú z toho okna záchytu," povedal vedec Pavol Čekan. 

"Tí, ktorí mali závažnejšie príznaky, tým boli tie výsledky testovania presnejšie v porovnaní s tou referenčnou," uviedol molekulárny biológ Tomáš Semeš. 

Dôležité tiež bude, kto a akým spôsobom bude testy vykonávať, aby nám nevznikali nové ohniská nákazy. "Keď sa pozrieme, aké alternatíva tohto, že nás všetkých pozatvárajú, tak to vnímam ako núdzové riešenie v núdzovej situácii," poznamenal Smatana. 

Kým odborníci majú v názore na použitie antigénových testov rozdielne postoje, napríklad profesor Krčméry tento krok vlády víta. Podľa neho tým Slovensko voči vírusu vyrazí do útoku. "Tu prechádzame ako v hokeji alebo futbale do určitého útoku a chceme ten vírus zatlačiť, či už do spacej formy alebo sporadickej, a toto je jeden z dobrých spôsobov. Aj čím skorej urýchliť skončenie tých opatrení, ktoré sú nepríjemné," skonštatoval epidemiológ Vladimír Krčméry. 

Viac z rozhovoru s Vladimírom Krčmérym si môžete pozrieť tu: 

"Ak to klapne na 100% a príde drvivá väčšina ľudí, logistika bude zabezpečená, eliminujú sa kontaminácie, možnosť infekcie, jasné, bude to naozaj fungovať," reagoval Čekan. 

"Môže sa stať, že práve tí, ktorí by mohli z toho testu benefitovať, teda takí, čo majú nejaké mierne príznaky a mohli by byť podchytení, tak zrovna tí možno neprídu z nejakej obavy, stigmácie," vysvetlil Semeš. 

"Keby sa nám podarilo zmobilizovať 90% a viac obyvateľstva, čo je asi nereálne, to by boli fantastické dáta, to nám môže závidieť celý svet, ale môžu sa z nás aj smiať," reagoval Kollár.

O tom, ako bude testovanie vyzerať, sa v detailoch dozvieme zrejme až v utorok po rokovaní bezpečnostnej rady.

Takto hodnotí plošné testovanie molekulárna biologička Ruth Tachezy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy