Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič zatajil pred Čaputovou informáciu o plošnom testovaní. Podľa neho sa jej to dotklo
Zdielať na

Matovič zatajil pred Čaputovou informáciu o plošnom testovaní. Podľa neho sa jej to dotklo

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič sa ospravedlnil prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorej sa podľa neho dotklo, že pred ňou dlhšiu dobu tajil plány na veľké testovanie národa. Ako napísal na sociálnej sieti, vykonal to v dobrej vôli. Predseda vlády síce prezidentku neinformoval, no pochválil sa nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

Čaputová v sobotu 17. októbra uviedla, že nebola vopred informovaná o pláne celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus. Dozvedela sa to spolu s verejnosťou z Matovičovej tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli nevie zhodnotiť a bude sa najskôr informovať u odborníkov. Plán takéhoto rozsahu mal byť podľa nej oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí.

Prezidentka žiada stretnutie Bezpečnostnej rady SR

Hlava štátu následne v pondelok ráno navrhla zvolať Bezpečnostnú radu štátu, kde chce dostať odpovede na otázky, ktoré súvisia s plánom na celoplošné testovanie. "Navrhla som zvolanie Bezpečnostnej rady štátu v súvislosti so zámerom vlády na plošné testovanie. Bude ma zaujímať nielen prepracovanosť konceptu, ale aj stav príprav na plošné testovanie. Najmä to, či je takéto testovanie realizovateľné bez negatívneho dopadu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, keďže si plošné testovanie vyžiada nemalý počet zdravotníkov," uviedla na sociálnej sieti Čaputová. Podľa prezidentky sú dôležité analýzy, ktoré určia či je takúto operáciu možné zrealizovať bez rizika nákazy na testovacích miestach. "Môjmu názoru musí predchádzať poznanie," zdôraznila Čaputová.

Na základe prezidentkinho podnetu zvolal premiér Igor Matovič na utorok Bezpečnostnú radu SR. "Na zajtra (utorok, poz.red.) zvolávam Bezpečnostnú radu SR. Situácia je vážna a stojíme pred kľúčovým bojom, ktorý musíme nielen zvládnuť, ale aj vyhrať. Nezabúdajme, že operácia - Spoločná zodpovednosť je cesta ku slobode," napísal Matovič.


Dotklo sa jej to, tvrdí Matovič o Čaputovej

Pár hodín na to sa premiér na sociálnej sieti prezidentke verejne ospravedlnil za to, že ju o plošnom testovaní vopred neinformoval.  „Sú chvíle, kedy sa patrí ospravedlniť aj za skutky, ktoré ste vykonali v dobrej vôli. Medzi taký patrí to, že som o tajne chystanej operácii Spoločná zodpovednosť informoval skôr nemeckú kancelárku Angelu Merkel ako našu pani prezidentku,“ vyjadril sa Matovič. Fakt, že pred prezidentkou dlhšiu dobu tajil plány na veľké testovanie národa, sa jej podľa neho dotklo. "Pani prezidentky sa to evidentne dotklo a ja sa jej týmto chcem ospravedlniť," dodal Matovič.

Čaputová vníma ako nesprávny krok, že ju vopred neinformovali o plošnom testovaní obyvateľov. Po návšteve Univerzitnej nemocnice Martin sa tiež vyjadrila,že nie je za povinné testovanie v tom prípade, ak bude pod hrozbou nejakej sankcie. „Rozhodne nie som za povinné testovanie, ešte nebodaj pod nejakou sankciou. Ak to má byť, tak má byť dobre zdôvodnené a vysvetlené. Pozitívna motivácia je niečo, čo môže fungovať. Určite je to vhodnejší nástroj ako hrozba sankciou,“ uviedla Čaputová k plošnému testovaniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy