Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máme dostatok pľúcnych ventilátorov? TV JOJ zisťovala podrobnosti
Zdielať na

Máme dostatok pľúcnych ventilátorov? TV JOJ zisťovala podrobnosti

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva za necelý pol rok nakúpilo stovky pľúcnych ventilátorov pre porteby liečenia pacientov s vážnym priebehom ochorenia Covid 19. Aktuálne ich máme takmer 900. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že každá nemocnica ktorá bude potrebovať pľúcnu ventiláciu prístoroj dostane. Desiatky z nich ich má rezort stále v sklade. Na Záhorí v Malackách.

"Podľa Inštitútu zdravotnej politiky budeme v polovici júla potrebovať 1000 pľúcnych ventilátorov," vyhlásil premiér Matovič v apríli vo firme Chirana medical, ktorá mala pre Slovensko vyrobiť ventilátory.

Keď Slovensko zasiahla prvá vlna pandémie, predseda vlády aj minister zdravotníctva okamžite vycestovali do Starej Turej. S miestnym výrobcom medicínskych prístrojov dohodli kontrakt na výrobu a dodanie stoviek systémov pľúcnej ventilácie. Vtedy sme mali pre potreby umelej náhrady dýchania pre ťažko infikovaných pracientov k dispozícií len 450 prístrojov. Je druhá vlna pandémie a pľúcnych ventilátorov už má Slovensko necelú tisícku. "Tá veľká dodávka, ktorá bola odprezentovaná na jar už je rozdistribuovaná alebo sa distribuuje do nemocníc a pomáha pacientom," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.



Ministerstvo zdravotníctva trvdí, že ich postupne distribuuje kam treba. A taktiež priebežne školí potrebný presonál pre špecializovanú obsluhu pľúcnych ventilátorov. Pre aktuálnu pandemickú situáciu štát nerobí rozdieľ či zakúpené ventilátor dodá do štátnej alebo súkromnej nemocnici. "Ja som presvedčený, že budú použité keď budú potrebné a dúfam, že nebudeme potrebovať celú kapacitu," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Časť zakúpených pľúcnych ventilácií štát ešte nerozdelil. Podľa asosicácie štátnych nemocníc v tom nie je problém a nemocnice aj prístrojové vybavenie prispôsobujú k aktuálenej pandemickej situácie. "Naši zdravotníci sa snažia zabezpečiť plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti aj u ventilovaných pacientov," povedala hovorkyňa Asociácie štátnych nemocníc.


Zatiaľ nerozdistribuované pľúcne ventilátory ležia na sklade, ktorý vlastní ministerstvo zdravotníctva. Kde presne a v akom počte, to rezort neprezradí. TV JOJ ale zistila, že prístroje sú uskladené na Záhorí, konkrétne v Malackách. Práve tam získlal Krajčího rezort vlani do správy jeden z najdrahších skadových priestorov postavených za štátne peniaze, pre účely boja s pandémiou. Ide o  neslávne známy pandemický pavilón pre výrobu vakcín. Štát chcel vakcínovou fabrikou zabezpečiť svoju vakcínovú sebestačnosť, no neefektívny projekt nakoniec zastavil a nedokočil. Prebytočnú superstavbu za milióny štát nedokázal ani predať.  "Pavilón v Malackách Správy štátnych hmotných rezerv previedla v apríli 2019 zmluvou na ministerstve zdravotníctva," spresnila hovorkyňa Štátnych hmotných rezerv.

Ministerstvo zdravotníctva ako aj zaśtupcovia štánych nemocníc tvrdia, že pre obsluhu nakúpených pľúcnych ventilátorov priebežne školia špecializovaných pracovníkov.  S tým vraj žiadny problém nemajú.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy