Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novelu o posilnení opatrení hygienikov posunuli do druhého čítania
Zdielať na

Novelu o posilnení opatrení hygienikov posunuli do druhého čítania

BRATISLAVA / Novelu o posilnení opatrení hygienikov posunuli poslanci do druhého čítania. Zmenou charakteru opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na vyhlášky sa zaoberá novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, ÚVZ SR svojimi opatreniami podstatným spôsobom zasahuje do každodenného života, dokonca obmedzuje základné práva a slobody. Napriek tomu platný zákon žiadnym spôsobom neupravuje podmienky nadobudnutia ich platnosti, ani podmienky ich publikácie.

Poslanci v prvom čítaní schválili zákon o ochrane verejného zdravia. Hoci si koalícia odhlasovala, že bude rokovať aj po 20:00 Jana Bittó Cigániková odložila rokovanie zdravotníckeho výboru na zajtra. A to napriek tomu, že ministerstvo zdravotníctva a vicepremiér pre legislatívu chceli mať zákon v skrátenom konaní schválený už dnes. Na schválenie zákona čaká aj Úrad verejného zdravotníctva, aby mohol vydať pandemické opatrenia platné od 15.10.2020. 

Vládny kabinet novelu z dielne ministerstva zdravotníctva schválil v pondelok. Opatrenia, ktoré doteraz vydával Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva, by tak mali mať po novom charakter všeobecne záväzných právnych predpisov, teda vyhlášok.

Ako v materiáli uviedol rezort zdravotníctva, prebiehajúca pandémia ochorenia COVID-19 odhalila niektoré nedostatky vo formálnych ustanoveniach, ktoré sa týkajú vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva. Novela má preto všetky tieto deficity odstrániť a riadnym a prehľadným spôsobom upraviť. "Tak, aby sme mali istotu v právnej forme týchto aktov, ako aj spôsobe ich publikovania," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Krajčí v pléne podotkol, že určité opatrenia, ktoré v zákone sú, napríklad opatrenia hlavného hygienika v súvislosti s očkovaním pri situáciách pandemických a epidemických výskytov infekčných ochorení, budú z tohto zákona vyňaté pozmeňovacím návrhom. "Nakoľko si myslíme, že takéto opatrenia by mali prejsť širokou celospoločenskou diskusiou a mali by byť prijímané v Národnej rade SR po medzirezortnom pripomienkovom konaní, teda formou štandardnej legislatívnej zmeny," konštatoval.

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga o dnešnom rokovaní:

 

​Robert Fico si myslí, že by mal minister Krajčí zákon stiahnuť a prepracovať. AK bude schválený v tomto znení, obrátiť sa chcú na Ústavný súd SR: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy