Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrozivé výstrahy SHMÚ: Vodné toky prudko stúpajú, Slovensko zrejme zasiahnu povodne
Zdielať na

Hrozivé výstrahy SHMÚ: Vodné toky prudko stúpajú, Slovensko zrejme zasiahnu povodne

BRATISLAVA / Vodné toky v našej krajine prudko stúpajú. Slovensku hrozia povodne. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav.

Výnimkou je len slovenská časť povodia Dunaja, stredného a dolného Ipľa. V tomto prípade je vzostup vodných hladín len mierny. V platnosti sú aj naďalej hydrologické výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa takmer pre celé územie Slovenska, s výnimkou krajného východu.

„Za posledných 24 hodín bolo ťažisko zrážok lokalizované v horných častiach povodí Hornádu, Hnilca a Bodvy. Úhrny zrážok tu dosiahli 50 až 75 milimetrov. Na ostatnom území napršalo od 15 do 50 milimetrov, na krajnom západe a východe územia do 15 milimetrov,” informujú meteorológovia s tým, že aktuálne je na 24 vodomerných staniciach dosiahnutý alebo prekročený stupeň povodňovej aktivity.

SHMÚ očakáva počas utorka aj naďalej mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity na ďalších tokoch.

Vo viacerých okresoch platí výstraha druhého stupňa pred povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal hydrologickú výstrahu druhého stupňa pred povodňou z trvalých dažďov. Pre okres Spišská Nová Ves platí výstraha tretieho stupňa pred povodňou - v čase od utorka 13. októbra od 11:30 do stredy 14. októbra do 16:00. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou z trvalých dažďov platí pre okresy Žilina – sever, Žilina – Rajčanka, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš. Druhý stupeň platí aj pre okresy Turčianske Teplice, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov a Považská Bystrica od utorka 13. októbra od 14:00 do štvrtka 15. októbra do 8:00.

Pre okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Detva, Zvolen, Banská Bystrica, Rožňava a Revúca platí spomínaná výstraha od 13. októbra od 12:30 do odvolania.

Od utorka 13. októbra v čase od 11:00 do stredy 14. októbra do 17:00 platí výstraha druhého stupňa pred povodňou v okrese Poprad, v okresoch Levoča, Gelnica a Košice je druhý stupeň výstrahy platný od 13. októbra od 8:45 do stredy 14. októbra do 20:00.

https://www.facebook.com/shmu.sk/posts/4608807539192783

Súvisiace články

Najčítanejšie správy