Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Medzi Matovičom a Sulíkom sa pre opatrenia strhla hádka. Na chýbajúce údaje upozornili aj naši vedci
Zdielať na

Medzi Matovičom a Sulíkom sa pre opatrenia strhla hádka. Na chýbajúce údaje upozornili aj naši vedci

BRATISLAVA / Dáta, na základe ktorých vznikali nové opatrenia, chýbajú nielen Richardovi Sulíkovi, ale aj odborníkom zo Slovenskej akadémie vied. Tí počas leta vytvorili model, ktorý by vedel dôležité informácie spracovávať, vyhodnocovať a vytvárať užitočné predpovede. Problémom ale je, že ho nemajú čím naplniť. Množstvo rôznych údajov, ktoré by pre analýzu potrebovali, totiž Slovensko nemá.

Ústredný krízový štáb rozhodoval o protipandemických opatreniach, ktoré sa dotýkajú každého jedného z nás. Otázne však je, z akých informácií čerpajú. "Dozvedel som sa, že také dáta nemajú," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. "My potrebujeme vstupné dáta pre tento model. Akékoľvek výsledky, ktoré z neho vypadnú, budú len tak dobré, aké vstupné dáta napríklad o pohybe obyvateľstva budeme mať. O tom, kde vlastne dochádza k šíreniu nákazy," vyjadril sa člen predsedníctva SAV Martin Venhart.


Premiér prišiel o výsledkoch zo štábu informovať aj do Ranných novín, no ani tam sme sa odpoveď, či vôbec máme Sulíkom žiadané dáta, nedozvedeli. Zopakoval len, že pre neho je dôležité obmedziť mobilitu ľudí. "To nie je teraz o dátach v jednotlivom type prevádzok, to máte, to sa dá stiahnuť zo sveta aj hlavný hygienik prezentoval výsledky z Južnej Kórei," povedal v Ranných novinách premiér Igor Matovič.

"Nemôžeme jednoducho zobrať dáta zo zahraničia, pretože sociológovia by vám potvrdili, že to správanie obyvateľstva môže byť veľmi iné," vysvetlil Venhart. "Nie som istý, či Slovensko sa má riadiť dátami z Južnej Kórei, Slovensko by sa malo asi riadiť dátami zo Slovenskej republiky," skonštatoval podpredseda NR SR Peter Pellegrini.


Vedci už vo štvrtok predstavia svoj model na pandemickej komisii, avšak nakŕmiť ho vedia len tým, čo je k dispozícii. Úrad verejného zdravotníctva vypracováva mesačné výkazy. Z nich vyplýva, že od začiatku septembra šíreniu nákazy prispeli najmä svadby, rodinné oslavy či ďalšie spoločenské udalosti. Z nich sa nákaza šírila do rodín či pracovísk. "Akékoľvek dáta, ktoré už prípadne existujú a ktoré sú schopní nám poskytnúť, budú mať pre nás zmysel," dodal Venhart.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy