Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Súd uznal Mariana Kotlebu v kauze kontroverzných šekov vinným
Zdielať na

Súd uznal Mariana Kotlebu v kauze kontroverzných šekov vinným

PEZINOK / Po viac ako 8 hodinách súd rozhodol - Marian Kotleba je vinný. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie s predsedom strany ĽSNS Marianom Kotlebom. Proces v kauze šekov s kontroverznou sumou je tak na konci. Šéf ĽSNS vníma celý proces ako vykonštruovaný, pre jeho vystupovanie na súde sa neobišiel ani bez poriadkovej pokuty.

Na Špecializovanom trestnom súd sa vykonávali od rána záverečné reči. Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko sa pred samosudkyňou špecializovaného trestného súdu v Pezinku vyjadril, že v rámci vyšetrovania celej veci boli orgánmi činnými v trestnom konaní "umelo zháňané dôkazy a splietané rôzne pavučiny". Obžalobu označil za vykonštruovanú. Sudkyňa predsedu ĽSNS počas pojednávania niekoľkokrát upozornila, napríklad aj na to, že jeho vyjadrovaním môže ísť až o pohŕdanie súdom, za čo mu môže hroziť trestné stíhanie. 

Predseda ĽSNS na pojednávaní tiež povedal že doteraz nerozumie, akým konaním naplnil skutkovú podstatu trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Trvá totiž na tom, že zámerom podujatia, na ktorom v roku 2017 odovzdával šeky na sumu 1 488 eur "bolo pomôcť tým, ktorým nepomáha štát". Takýto skutok pritom podľa Mariana Kotlebu žiadny zákon nepostihuje. 

Kotleba počas pojednávania dostal poriadkovú pokutu v hodnote 500 eur, pretože v záverečnej reči namietal postup súdu a pokračoval v nej. Sudkyňa Sabová ho v nej zároveň prerušila, pretože vybočovala z rámca prejednávanej veci. Súd výšku pokuty stanovil v súlade so sociálnym postavením Mariana Kotlebu, voči rozhodnutiu môže podať sťažnosť. 

"Ja odmietam, aby zo strany prokurátora mi bolo prikazované, že takúto sumu môžeme odovzdať a takúto už nie," pokračoval Kotleba s tým, že prokuratúra podľa neho účelovo rozdelila sumu 1 488, ktorá bola na šekoch na 14 a 88.  

Kotleba celkovo prednášal svoju záverečnú reč 7 hodín. Vo svojom záverečnom slove začal čítať rešerše, úryvky z článkov počas čoho ho sudkyňa Ružena Sabová prerušila a povedala, že to súd nezaujíma. Kotleba na to reagoval, že ani jeho.

Po viac ako 8 hodinách tak sudkyňa ŠTS Ružena Sabová rozhodla, že Marian Kotleba je vinný. Sudkyňa Sabová sa pri vyhlásení rozsudku vyjadrila, že propagoval ideológiu, ktorá v minulosti spôsobila smrť tisícok ľudí. Súd mu vymeral trest vo výške 4 roky a štyri mesiace na tvrdo v ústave na výkon väzby s najnižším stupňom stráženia. Rozsudok je ale neprávoplatný, Kotleba sa voči nemu odvolal. Rozhodnúť tak musí ešte Najvyšší súd. 

"Súd nemal pochybnosti, že k skutku došlo," povedala sudkyňa s tým, že súd vzal do úvahy výpoveď znalca, ktorý potvrdil domnienku obžaloby o extrémistickom pozadí číselnej symboliky. "Obžalovaný verejne uvádzal túto ideológiu do povedomia spoločnosti," uviedla Sabová s tým, že teatrálne odovzdanie šekov bol jediný dôvod, prečo obžalovaný vyžadoval prítomnosť obdarovaných na podujatí.

Sudkyňa doplnila, že podujatie bolo zorganizované na výročie vzniku vojnovej Slovenskej republiky 14. marca a pripomínalo jej prezidenta Jozefa Tisa, ktorý nesie zodpovednosť za perzekúciu etnických menšín v danom období. V neprospech obžalovaného zavážila podľa odôvodnenia rozsudku napríklad aj symbolika využívaná jeho politickou stranou a niektoré jej programové tézy, partnerské organizácie v zahraničí alebo pozadie kandidátov strany ako v minulosti odsúdený Milan Mazurek.

Kotleba vidí politickú objednávku

Kotleba sa po rozsudku vyjadril, že ho považuje za zaujatý a cíti sa nevinný. Povedal, že sa odvolá. „Nemôžem povedať, že som nadšený. Očakával som oslobodenie. Z jeho odôvodnenia však jasne vidno, že rozsudok bol napísaný vopred a bola to pripravená vec. Sudkyňa nezobrala do úvahy ani jeden argument mojej obhajoby,“ vyjadril sa po vynesení rozsudku Kotleba. Pred novinármi tiež povedal, že v rozhodnutí vidí politickú objednávku. „Tých dôvodov na odvolanie sa je tam veľmi veľa,“ dodal Kotleba.

Prokurátor hovorí o prelomovom rozsudku voči extrémistovi

Prokurátor Tomáš Honz je s rozsudkom súdu spokojný. "Trošku som dojatý, ale ostávam profesionálom. Po 15-tich rokoch od zrušenia Slovenskej pospolitosti – Národnej strany sa konečne Slovensko dočkalo rozsudku proti vrcholnému predstaviteľovi extrémizmu. Kotleba si zaslúžil nepodmienečný trest odňatia slobody. Je to odkaz pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí, že súdy a prokuratúra sa zastanú ľudí, ktorí sú obeťami fašizmu a extrémizmu,“ skonštatoval Honz.​ Nový generálny prokurátor by mal podľa Honzu rozmýšľať nad novou žalobou na rozpustenie ĽSNS. 

Po pondelkovom vynesení rozsudku zasadol v utorok Marian Kotleba do poslaneckých lavíc.

Reakcie na rozsudok

"Suma na šekoch, ktoré Kotleba rozdal, nie je len nejaké náhodné numero vytiahnuté v lotérii. Súd potvrdil, že je to odkaz na symboliku zvrátenej ideológie, ktorá rozpútala najkrvavejší vojnový konflikt v dejinách a je zodpovedná za smrť 50 miliónov ľudí. Kotleba sa nerozpakoval na túto svoju demonštratívnu akciu zneužiť núdzu rodín a ich zdravotne znevýhodnených detí, ktorým šeky s odkazom na nacistickú symboliku rozdával. Dnešné rozhodnutie súdu je veľmi dôležité. Je signálom, že vieme, čo sú oni zač. Nech sú si vedomí, že im pozorne pozeráme na prsty a počúvame čo hovoria. A ešte s väčšou pozornosťou vnímame to, o čom nehovoria a chcú to utajiť," napísala Veronika Remišová, Za ľudí. 

Predseda Národnej rady SR a líder vládneho hnutia Sme rodina Boris Kollár nebude komentovať rozhodnutia súdu vo veci obvinenia Mariana Kotlebu. „Nakoľko sa pán Marian K. odvolal, konečný verdikt vynesie Najvyšší súd SR,“ uviedol Kollár v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa NR SR Michaela Jurcová. Rovnaký postoj zastáva aj jeho hnutie Sme rodina.

Podľa poslanca NR SR Andreja Stančíka (OĽaNO) v prvom rade musíme počkať na výsledok odvolania, no rozhodnutie súdu je podľa neho dôležitý signál. „Členovia ĽSNS dlhodobo šíria nebezpečné myšlienky a názory a mnohí majú minulosť, ktorá ich spája s ideológiou nacizmu a fašizmu. Výsledok súdu jasne deklaruje, že extrémizmus na Slovensku nie je vítaný,” doplnil koaličný poslanec.

„Osem rokov a osem mesiacov by síce pre fašistu malo väčší výchovný význam, ale ani štyri roky a štyri mesiace nie sú zlé,” napísal vo svojom profile na sociálnej sieti koaličný poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

Hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas - sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková uviedla, že jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. „Tieto rozhodnutia sú niekedy v súlade, inokedy v nesúlade s očakávaním verejnosti. Nevyhnutné však je, aby sa sudcovia pri svojom rozhodovaní riadili výlučne faktami, dôkazmi a svojím najlepším a vedomím. Rozhodnutie súdu rešpektujeme a budeme čakať na právoplatný verdikt,” doplnila.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie súdu voči predsedovi strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko Marianovi K. a počká si na právoplatné rozhodnutie. Stanovisko hlavy štátu poskytol jej hovorca Martin Strižinec. „Predseda jednej z parlamentných strán bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený za spáchanie úmyselného trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, a to je závažná skutočnosť. Rešpektujem rozhodnutie súdu a počkám si na právoplatné rozhodnutie,“ doplnila prezidentka.

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur. Podľa orgánov činných v trestnom konaní číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy