Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedno kliknutie ju stálo stovky eur. Pani Andreu šokoval mail od Slovenskej pošty
Zdielať na

Jedno kliknutie ju stálo stovky eur. Pani Andreu šokoval mail od Slovenskej pošty

JELENEC / Žena z Jelenca otvorila falošný email a prišla o stovky eur. Všetko totiž vyzeralo tak, že ide o platbu za zásielku cez Slovenskú poštu. Podľa inštrukcií mala kliknúť na link a uhradiť necelých 5 eur. Z účtu jej však odišlo oveľa viac.

Pani Andrea po dlhšej dobe kontrolovala mailovú schránku všimla si pritom správu, ktorá vyzerala, ako od Slovenskej pošty. "Že váš balík čaká na potvrdenie platby, tak ma napadlo, že môj balíček čaká za poštovné úhradu," povedala podvedená Andrea Haluzová.


Zhodou okolností, žena mala objednaný balík a preto jej neprišlo nič podozrivé. Mail obsahoval zdeformované logo, vymyslené číslo zásielky a link, na ktorý stačí kliknúť a zaplatiť poštovné štyri eurá 99 centov.  "Ja neviem čo sa stalo asi skrat,reku asi chcú za balíček poštovné a ja im to odkliknem," dodáva Haluzová.


Platba kartou prebehla, pričom bolo potrebné zadať aj ochranný kód. "Ten som len videla som klikla a o chvíľu mi pípla sms, že 350 eur preč to ma zamrazilo," opísala podvedená.


Andrea, išla do banky a chcela, aby platbu zastavili. Chybu však urobila v tom, že zadala všetky ochranné kódy. "V tomto prípade banka nie je oprávnená platbu zastaviť. Je potrebné, aby klient riešil spornú transakciu s obchodníkom," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.



Slovenská pošta o týchto podvodných mailoch vie a podala už trestné oznámenie na polícii. Zároveň upozorňuje všetkých ľudí, že peniaze mailovou formou nikdy nepýtajú. "Za zásielku zaplatí klient vždy pri objednaní tovaru e shopu alebo dobierkou pri preberaní zásielky," informovala hovoryňa pošty Iveta Dorčáková.


Jedno kliknutie na falošný mail tak pani Andreu pripravilo o 350 eur. Internetoví podvodníci sú vynaliezaví a preto treba byť opatrní a všetko si skontrolovať. Aj keď to posobilo, že odosielateľom je slovenská pošta, mailová adresa je v ňom uvedená nemecká. "Je to podvod na ľuďoch a dúfam, že nikto nepochodí ako ja," uzavrela Andrea.
Polícia už prijala trestné oznámenie za podvod.

Obete internetových podvodov stále narastajú. Pozrite si archívnu reportáž, ktorá vysvetluje najčastejšie motívy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy