Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Verejné obstarávanie po novom: Matovič hovorí o revolúcií, samosprávy majú pochybnosti
Zdielať na

Verejné obstarávanie po novom: Matovič hovorí o revolúcií, samosprávy majú pochybnosti

BRATISLAVA / Koalícia chce zásadným spôsobom zmeniť pravidlá verejného obstarávania. Premiér Igor Matovič dokonca hovorí o revolúcii, ktorá má ochrániť milióny eur pred korupciou. Ozvala sa však už aj kritika, že veľké sumy sa budú zadávať bez zákonného režimu.

Významnú zmenu vypracoval vicepremiér Štefan Holý. Chce zvýšiť transparentnosť, zefektívniť obstarávanie a zjednodušiť námietkové konanie. Podľa premiéra Matoviča táto revolúcia vo verejnom obstarávaní spôsobí aj revolúciu v politickom systéme. "Aký zmysel bude mať pre mafiu, aby si posúvala svojich ľudí do politiky, keď im zrazu zavrieme kohútiky na to, aby mohli kradnúť," vyhlásil Matovič.

Zmeny sa výrazne dotknú aj samospráv, teda obcí, miest a krajov, ktoré ideu návrhu podporili.
"Nás verejné obstarávanie zdržovalo v mnohých oblastiach," povedal Jozef Viskupič, predseda SK8.
"Najdôležitejšie je, aby verejné obstarávanie bolo veľmi, ale naozaj veľmi rýchle," uviedol predseda ZMOS, Branislav Tréger. 
"Bude ešte veľa pripomienok zo strany expertov, ktorí sa každý deň verejným obstarávaním zaoberajú," skonštatoval Richard Rybníček predseda ÚMS.



A naozaj - prvé reakcie prišli prakticky okamžite. Zaskočený bol Úrad pre verejné obstarávanie, ktorému by sa mali výrazne osekať právomoci. "Tento materiál bol pripravený bez ÚVO, ktorý za môjho vedenia začal pracovať úplne inak, ako v minulosti. Pustil sa do kontrol veľkých tendrov, dáva transparentný odpočet svojej činnosti, otvorene komunikuje," uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Kriticky zareagovala aj Nadácia Zastavme korupciu, ktorá za posledné 2 roky podala desiatky podnetov na neférové a netransparentné štátne nákupy. "Vláda chystá zmeny v zákone o verejnom obstarávaní tak, že mimovládne organizácie už nebudú môcť podávať podnety," zaznelo v reakcií nadácie.

Koalícia by chcela zásadnú zmenu vo verejnom obstarávaní schváliť v parlamente niekedy vo februári, aby nové pravidlá mohli fungovať od začiatku augusta budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy