Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko navštívil vo väzení niekoľkých opozičných predstaviteľov
Zdielať na

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko navštívil vo väzení niekoľkých opozičných predstaviteľov

MINSK / Podľa opozičného portálu next s opozičnými politikmi diskutoval o zmenách ústavy, informovala dnes agentúra DPA. V Bielorusku pokračujú protesty proti úradmi vyhlásenému víťazstvu Lukašenka v augustových prezidentských voľbách, ktoré opozícia považuje za sfalšované a ktoré neuznáva ani Európska únia.

Rozhovory s predstaviteľmi opozície, vrátane Viktora Babariku, sa údajne konali vo vyšetrovacom väzení bieloruskej tajnej služby KGB a trvali štyri a pol hodiny. Babarik chcel s Lukašenkom súperiť v prezidentských voľbách, ale skončil vo väzení ešte skôr, než naplno začal predvolebný boj, píše DPA.

Šéfka bieloruskej opozície Svjatlana Cichanovská, ktorá po voľbách pod tlakom úradov opustila Bielorusko, označila Lukašenkovo ​​stretnutie s väznenými predstaviteľmi opozície za výsledok demonštrácií, a vyzvala na pokračujúcemu tlaku na nové voľby. "Lukašenko týmto stretnutím uznal existenciu politických väzňov, ktoré predtým zavrhoval ako kriminálnikmi," vyhlásila.

Bývalý minister kultúry a veľvyslanec vo Francúzsku Pavel Latuška, ktorý sa stal členom opozičnej koordinačnej rady a ktorý bol podľa médií prinútený opustiť Bielorusko. Uviedol, že stretnutie odráža slabosť bieloruského prezidenta. "Lukašenko bol nútený zasadnúť k rokovaciemu stolu s ľuďmi, ktorých uväznil," povedal. Zároveň vyzval na prepustenie všetkých politických väzňov.

Pozorovatelia označujú Lukašenkovmu návštevu väznice za súčasť snahy o utíšenie protestov ponukou vágne opísaných reforiem, ako je napríklad jeho návrh na prijatie novej ústavy. "Po dvoch mesiacoch protestov a tvrdých represiách sa Lukašenko snaží situáciu mierniť," uviedol nezávislý bieloruský odborník na politiku Valerij Karbalevič. "Diskusia o novej ústave je pokusom vlády imitovať dialóg. Umožnilo by to Lukašenkovi utopiť protesty v rozhovoroch, znížiť napätie a presadzovať svoju agendu doma aj v zahraničí," dodal.

V nedeľu opozícia plánuje protestný "pochod hrdosti", v rámci ktorého by sa mali demonštranti po celej krajine hlasno dožadovať svojho práva na nové voľby. Dúfa, že do protestu sa zapojí 100 000 ľudí. "Ukážeme, že neúnavne usilujeme o slobodu, pokrok a zmenu," oznámila opozícia.

Nedeľné protesty majú zvyčajne najväčšiu účasť. V sobotu bieloruským hlavným mestom pochodovali stoky žien, ktoré protestovali proti politickým represiám a žiadali nové voľby. Niekoľko účastníčok protestu bolo zadržaných, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy