Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozreli sme sa na hygienické opatrenia vo verejnej doprave: Takto to vyzerá v MHD, vlakoch, taxíkoch či lietadlách
Zdielať na

Pozreli sme sa na hygienické opatrenia vo verejnej doprave: Takto to vyzerá v MHD, vlakoch, taxíkoch či lietadlách

BRATISLAVA / V druhej vlne sa pritvrdilo, a to nie len v rámci počtu nakazených, ale aj pri používaní dezinfekcie v prostriedkoch verejnej dopravy. Redakcia Krimi zisťovala ako sa po hygienickej a bezpečnostnej stránke udržuje prostredie v MHD, vlakoch, taxíkoch, či v lietadlách.

Električky, trolejbusy či autobusy prechádzajú od začiatku pandémie koronavírusu denným kompletným čistením. Po novom sa v prostriedkoch MHD využívajú už i špeciálne dezinfekcie. "Čistíme všetky dotykové plochy, rámy okien, podlahy, takisto prieduchy klimatizácií. Všetky vozidlá prechádzajú raz mesačne veľkým komplexným čistením - vtedy čistíme stropy, kabínu vodiča, sedadlá," povedala Ľubica Melcerová z bratislavského Dopravného podniku.


Oproti prvej vlne sme pristúpili k novinke - využívame špeciálnu polymérovú dezinfekciu, oproti bežnej dezinfekcii má väčší účinok a zároveň dlhotrvajúci účinok, aplikujeme ju na všetky vozidlá raz za 14 dní. Polymérovú dezinfekciu využívajú taktiež vlaky. "Nad rámec bežného čistenia sa venujeme vo veľkej miere čisteniu madiel, kľučiek, a minimálne raz denne v každom vlaku sú všetky dotykové plochy vyčistené. Čistíme vozne aj chlórom, ktorí sa dostane naozaj všade a takisto ozónovými prípravkami," uviedol Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.



Problémy môžu vzniknúť ako v MHD, tak aj vo vlakoch s nedodržiavaním bezpečnej vzdialenosti od jednotlivých cestujúcich. Preplnené spoje sa môžu tvoriť najmä v rannej a popoludňajšej špičke, kedy nie je možné dodržiavať 2 metrové rozostupy. "Veľakrát platí to, že už máme nasadené všetko, čo má kolesá, v mnohých linkách, ktoré sú veľmi vyťažené. Aj určité technické možnosti bránia nasadiť dlhšiu súpravu, napr. dĺžka nástupíšť, kde by ten vlak stál mimo celého nástupišťa," dodáva Kováč.



Dezinfekciu lietadiel si zabezpečujú samotné letecké spoločnosti, na vyžiadanie je takúto službu však možné sprostredkovať aj cez upratovaciu službu na letisku. Pravidelne sa čistia i terminály. "Dezinfikujeme aj autobusy, ktorými sú prepravovaní cestujúci od lietadla do príletovej haly, dezinfikujeme dotykové plochy, madlá," informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Šefčíková.



Taxi služby, ktoré prevážajú najmenej pasažierov v rámci jednej cesty, robia zo všetkých prostriedkov verejnej dopravy dezinfekciu najčastejšie."Apelujeme na našich vodičov, aby dezinfikovali auto po každom jednom zákazníkovi Ak by nejaký zákazník mal pocit, že taxikár nemá rúško, nedodržiava opatrenia, môže kontaktovať spoločnosť a vzniknutý problém sa vyrieši," vyzval konateľ jednej z taxi služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy