Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čaputová vyjadrila podporu v Radošinskom naivnom divadle kultúrnej obci. Obáva sa, či pomoc bude dostatočná
Zdielať na

Čaputová vyjadrila podporu v Radošinskom naivnom divadle kultúrnej obci. Obáva sa, či pomoc bude dostatočná

BRATISLAVA / Vláda sa na svojom stredajšom rannom rokovaní zaoberala aj otázkou, ktorá sa týka živobytia desiatok tisíc Slovákov a prežitia kultúry ako takej. Schválila návrh zákona, ktorý umožňuje jednoduchší prístup k štátnej podpore pre ľudí, ktorí pre obmedzenia už celé mesiace nesmú vykonávať svoju prácu a ocitli sa v ťažkej situácii. Zákon ešte musí schváliť parlament a aj prezidentka podotýka, že zatiaľ nie je zrejmé, či bude stačiť na pokrytie skutočných potrieb.

Nový návrh zákona by mal umožniť poskytovanie pomoci aj tým, ktorých podmienky doterajších schém pomoci nechali bokom. "Otvorili sa nám dvere a nový legislatívny rámec na to, aby sme dokázali pomôcť jednotlivcom aj nezriaďovaným divadlám. Mal by nadobudnúť platnosť 1. novembra," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.



Podľa ministerky kultúry je však základným problémom to, že neexistujú presné čísla o počte ľudí v kultúrnom a kreatívnom priemysle, ktorým treba pomôcť. To by mal vyriešiť nový dotazník. "Aj tá forma dotazníka bude v ideálnom prípade na 5 klikov. Pomocou dotačného systému budeme podávať pomocnú ruku práve tým obslužným profesiám. Schéma už nie je viazaná na žiaden projekt," dodáva ministerka.

O situáciu v kultúre sa aktívne zaujíma aj naša hlava štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila aj ikonické Radošinské naivné divadlo, ktorého členovia sa tiež obávajú o budúcnosť nielen svojho divadelníctva. "Aj týmto spôsobom by som chcela trochu vyslať podporu ale aj potom hovoriť o konkrétnych problémoch. Zatiaľ nemáme konkrétne informácie o tom, či bude nová pripravovaná legislatíva bude dostatočná, z hľadiska množstva peňazí a koľko subjektov, ktoré potrebujú pomôcť bude môcť uspokojiť,"  vyhlásila prezidentka v divadle.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy