Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matovič podporuje sankcie voči Turecku a Bielorusku, očakáva aj rázny prístup EÚ voči Číne
Zdielať na

Matovič podporuje sankcie voči Turecku a Bielorusku, očakáva aj rázny prístup EÚ voči Číne

BRATISLAVA / Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) odcestoval na dvojdňový samit Európskej rady, na ktorom by mali lídri členských krajín rokovať aj o vzťahoch s Čínou, o situácii v Bielorusku či o jednotnom trhu a digitálnej transformácii.

Na mimoriadnom samite lídrov krajín Európskej únie (EÚ) bude podľa predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO) najdôležitejšie zaujať jednoznačný a rázny postoj proti agresii Turecka voči Grécku a Cypru. Grécko a Turecko sa sporia o námorné hranice a práva na ťažbu ropy a zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Lídri by mali na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli rokovať aj o vzťahoch s Čínou, o situácii v Bielorusku či o jednotnom trhu a digitálnej transformácii.

„Je naozaj načase, aby Slovensko aj EÚ zdvihli hlavu a zoči voči Turecku povedali, že tu sú naše hranice. Nezasahujte do územnej celistvosti dvoch členských krajín,“ povedal pre novinárov cestou do Bruselu Matovič. Ako tiež uviedol, Slovensko je ochotné podporiť sankcie voči Bielorusku aj prípadné sankčné opatrenia proti Turecku, po ktorých volá Cyprus. 

Premiér očakáva rázny prístup EÚ aj voči Číne. „Keď už raz sme kolíska demokracie, tak nemali by sme teraz tu naďalej prevádzkovať takú nejakú predklonenú politiku voči aj tejto svetovej mocnosti,“ dodal Matovič.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) si myslí, že pri témach Turecka a Bieloruska by mohlo medzi lídrami dôjsť k dohode. Podľa Klusa utrpela povesť EÚ, keď sa jej nepodarilo schváliť sankčný zoznam proti Bielorusku. Ako dodal, na zozname by sa podľa neho mal objaviť aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko a verí, že sa zoznam tentokrát podarí schváliť. Slovensko Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruska neuznáva.

Matovič odcestoval na mimoriadny samit EÚ do Bruselu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy