Skoro jasno
15°
Bratislava
Hlasovanie o novele zákona o interrupciách sa odkladá, parlament nebol päťkrát uznášaniaschopný
Zdielať na

Hlasovanie o novele zákona o interrupciách sa odkladá, parlament nebol päťkrát uznášaniaschopný

BRATISLAVA / Po utorňajšom rokovaní parlamentu, ktoré trvalo až do neskorých večerných hodín, sa hlasovanie o zákone týkajúceho sa interrupcii presunulo na stredu ráno. Ani dnes ale nebol parlament uznášaniaschopný. Poslanci strán SaS a opozičného Hlasu -sociálna demokracia totiž pokračovali v obštrukcii a vyťahovali hlasovacie kartičky. Znemožnili tak, aby bola NR SR uznášaniaschopná.

 V utorok bol rokovací deň parlamentu naozaj dlhý, kým prerokovali novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týka interrupcií bolo takmer jedenásť hodín večer. Poslanci nakoniec ale aj tak neboli uznášaniaschopní. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) a poslanci okolo nej, ako aj expremiér Peter Pellegrini (nezaradený), vytiahli kartičky z hlasovacieho zariadenia. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) tiež  niekoľkokrát vyhlásil 15-minútovú prestávku a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal poslanecké grémium. Hlasovanie tak presunuli na stredu ráno. 

Parlament ale opäť nebol uznášaniaschopný a hlasovanie o sťaženom prístupe k interrupciám na ďalšiu schôdzu parlamentu. Pri hlasovaní o skrátení lehoty pre rozhodnutie o pozmeňujúcich návrhoch k novele opäť viacerí poslanci vytiahli kartičky z hlasovacieho zariadenia. "Návrh pani Záborskej je zlý. Mrzí ma, že sme o ňom opäť nehlasovali...My sme návrh zákona o interrupciách nepredložili, predložila ho pani Záborská a my sme tu, a nemôžeme hlasovať za prijatie takéhoto zákona," vyhlásila v stredu poslankyňa  Jana Bittó Cigániková s tým, že tiež by radšej poslanci SaS riešili problémy vzniknuté pandémiou koronavírusu. "My za zákon hlasovať nechceme, takže oni si musia hľadať podporu, hlasy, aby bol zákon odsúhlasený. My za neho hlasovať nebudeme," poznamenala poslankyňa Anna Zemanová. 

Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Anna Záborská (OĽaNO) v utorok v pléne predložila pozmeňujúci návrh k vlastnej novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť interrupcií.

Povinnosť dvoch lekárskych posudkov pri potrate pre ohrozenie života matky či plodu by sa mala zmeniť na právo ženy. Lekár by mal o tom ženu písomne informovať a poskytnúť jej súčinnosť. Podľa predkladateľky má totiž lepší prehľad o dostupných zdravotníckych zariadeniach a mal by ženu lepšie nasmerovať.  "Slovensko nevyhnutne potrebuje politiku, ktorá podporuje a bráni život. Politiku, ktorá v každom zákone myslí na rodinu,"  povedala Záborská s tým, že ochrana matiek a detí nie je o skutočnom konzervativizme či liberalizme, ale o ľudskosti. Pozmeňujúci návrh označila za kompromis smerom k liberálnej časti spoločnosti. Žena má mať po novom dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín to bude 96. Navrhovaných 96 hodín sa má rátať od odoslania hlásenia o poskytnutí informácií o splnení podmienok, lekár ho musí odoslať bezodkladne. Pozmeňujúcim návrhom chce Záborská upraviť aj oblasť príspevkov a príplatkov pri narodení dieťaťa či pri viacerých súčasne narodených deťoch.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) vidí v novele bariéry v prístupe k potratom a nevidí v nej pomoc matkám

K interrupciám sa vyjadrili aj europoslanci, ktorí poslali otvorený list prezidentke Zuzane Čaputovej. Píše sa v ňom "Interrupcia je podľa europoslancov citlivá záležitosť, ženy preto v tejto súvislosti potrebujú včasný a zaistený prístup k potrebným informáciám a službám v tejto oblasti. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti je pre svoju snahu o predlžovanie lehoty na rozmyslenie pred vykonaním interrupcie v priamom rozpore so zásadami dobrej lekárskej praxe, ľudskými právami a medzinárodne akceptovanými odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy