Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvýšia sa kapacity testovania? Stále máme okresy, kde vás na koronavírus neotestujú
Zdielať na

Zvýšia sa kapacity testovania? Stále máme okresy, kde vás na koronavírus neotestujú

BRATISLAVA / Slovensko je tretie najhoršie v počte testovaní na koronavírus. Aj preto sa stále častejšie ozývajú hlasy, ktoré vyzývajú na zvýšenie počtu testov. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že na zvýšenie počtu odobratých vzoriek sa už pripravuje. Zároveň dodáva, že denná kapacita ešte ani raz nebola naplnená.

"Hľadáme možnosti, akým spôsobom by sme navýšili testovaciu kapacitu na Slovensku," vyjadril sa hlavný hygienik Ján Mikas. "My navrhujeme, aby sa zvýšila kapacita testovania až na 20 tisíc testov denne, keďže vidíme, že v súčasnosti je veľký pomer nakazených," vyhlásila ministerka pre investície Veronika Remišová. Toto číslo je podľa hlavného hygienika zatiaľ ďaleko od reality. Napriek tomu dodáva, že sa o navyšovaní počtu testov rokuje.
"Faktom je, že aktuálne máme v každom krajskom meste jedno veľkokapacitné mobilné odberové miesto," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Problémy s testovaním na východe 

Zdá sa však, že krajské mestá nestačia. Odľahlé regióny s tým totiž môžu mať problém. Snina sa po náraste infikovaných zaradila medzi okresy v takzvanej červenej zóne. Odberné miesto tam ale chýba a to najbližšie je v Humennom. "Dnes zasadal pandemická komisia, kde z úradu verejného zdravotníctva už vyplynula aktivita voči sninskej nemocnici, kde by sa v areáli nemocnice mala zriadiť odberová jednotka,"  informoval prednosta Okresného úradu v Snine Eduard Štofik.  Na to, že na testovanie musia ľudia zo sninského okresu cestovať o 20 až 40 km ďalej sme poukázali pre pár dňami v reportáži. Bolo potrebné otestovať vyše 50 detí aj učiteľov cirkevnej základnej školy, no viacerí rodičia sa testovanie nemali ako dopraviť. 

Testy u všetkých žiakov aj pedagógov boli napokon negatívne. Od dnešného dňa platí zákaz návštev v nemocnici v Humennom. Nový koronavírus tam potvrdili u dvoch lekárov. Zostávajú v domácej izolácii. Nemocnica zatiaľ otestovala 17 zdravotníkov, doterajšie výsledky boli negatívne.

Počas prvej vlny s problémovými regiónmi pomáhala armáda. To sme však mali na Slovensku núdzový stav. "Príslušníci Ozbrojených síl SR môžu byť na plnenie asistenčných úloh na podporu policajného zboru nasadzovaní iba v zmysle Ústavy SR a na základe uznesenia vlády a ústredného krízového štábu," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kakačšíková. 

Pomôcť majú nové testy

Zatiaľ máme kapacitu 7500 testov denne. Tie pokrývajú momentálny dopyt. Zatiaľ to teda stačí. Tvrdí ministerstvo zdravotníctva. "Jeden názor hovorí, že nikdy nie je dosť testov, aby ich nemohlo byť ešte viac. Ten druhý názor hovorí o tom, že testovať máme racionálne, najmä klinické, epidemiologické prípady. Tá pravda je niekde uprostred," uviedol infektológ Pavol Jarčuška. 

Ministerstvo sa pripravuje na zhoršenie situácie v najbližších týždňoch. Aj preto vláda minulý týždeň schválila nákup antigenových testov. Tie majú pomôcť plošne a rýchlo.  "Antigenové testy na rozdiel od PCR testov odhaľujú len pacienta v období, keď je infekčný, kdežto PCR testy oveľa lepšie odhaľujú pacientov aj v čase keď sú neinfekční a sú nosičmi vírusu," vysvetlil Jarčuška.  O tejto téme hovoril aj premiér Igor Matovič v mimoriadnom vysielaní televízie JOJ. Koľko testov denne sa bude robiť však nepovedal. Tému uzavrel stroho. "Ja som tri mesiace sa venoval veci, ktorú predstavím, pevne verím, že do týždňa. Kľúčovú reformu, na ktorej som pracoval."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy