Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kultúrnej obci hrozí zánik. Počet zamestnancov je pritom porovnateľný s automobilovým priemyslom
Zdielať na

Kultúrnej obci hrozí zánik. Počet zamestnancov je pritom porovnateľný s automobilovým priemyslom

SLOVENSKO / Za normálnych okolností by sme s našou hostkou mali hovoriť o slovenských divadelných premiérach - ideálne o opere. Šéfovala divadelnému ústavu, Slovenskému národnému divadlu či pražskej opere. Lenže po pondelňajšom rozhodnutí krízového štábu je téma úplne iná. Nebudeme hovoriť o tom, čo teatrologička Silvia Hroncová videla, ale o tom, čo neuvidí.

Pre kultúrnu obec bola správa od krízového štábu šokujúca. "Tá kultúra bola už v marci prvou, ktorá bola celá uzavretá, už 10. marca sa zatvorilo Slovenské národné divadlo a potom sa zatvorili všetky kultúrne inštitúcie a nejak sa začala pozviechavať, ale, žiaľ, situácia zatvorením všetkých inštitúcií a kultúrnych podujatí bude veľmi zložitá, najmä preto, že zatiaľ sa štátu nepodarilo pomôcť celej kultúrnej obci, ktorá sa z veľkej časti ocitla vo veľmi krízovej existenčnej situácii," upozornila Silvia Hroncová z Občianskeho združenia Zachráňme kultúru. 

Kultúrne inštitúcie, ktoré patria pod ministerstvo kultúry, samosprávne kraje či mestá, istým spôsobom hradia aspoň mzdy zamestnancom, no na opačnom spektre sa nachádzajú od štátu nezávislé inštitúcie, ktorým reálne hrozí zánik. "Circa 80% celej kultúry a kreatívneho priemyslu tvorí oblasť živnostníkov, umelcov v slobodnom povolaní a je tam veľmi veľký počet profesií, ktoré sú veľmi špecifické a títo ľudia ostali takmer na ulici zo dňa na deň," povedala Hroncová. 

Doteraz si nikto neuvedomuje, koľkí ľudia reálne môžu prísť o prácu. "Hovoríme dnes, že v kultúre a v kreatívnom pracuje okolo 200 - 220 tisíc ľudí, a keď to porovnáme napríklad s automobilovým priemyslom na Slovensku, tak je to veľmi podobné číslo," vysvetlila Hroncová. 

I keď bol Fond pre podporu umenia navýšený, treba si uvedomiť, že ide len o akýsi podporný fond v podobe štipendií. "To nie je sociálna pomoc, mnohí  tých profesií, či je to zvukár, technik či osvetlovač, ktorí robia na nezávislej pôde, tak tí si nemôžu požiadať o ten grant, respektíve je to veľmi náročné. Zatiaľ sa štátu nepodarilo nájsť systém, ako pomôcť tým ľuďom, že nájsť ten sociálny systém, ako vykryť ten veľký deficit. Je veľká škoda, že sa neinšpirujeme zo zahraničia," povedala Hroncová. 

Životnosť malých nezávislých divadiel sa odhaduje na zhruba jeden až dva mesiace. "Dnes je tá situácia veľmi vážna a viacerí sú skutočne v existenčnej kríze. Tá kultúrna infraštruktúra sa môže úplne rozkolísať a nanovo ju postaviť bude veľmi veľmi ťažké," dodala Hroncová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy