Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pozor na signály kože. Po lete nám na koži mohli pribudnúť znamienka či škvrny
Zdielať na

Pozor na signály kože. Po lete nám na koži mohli pribudnúť znamienka či škvrny

BRATISLAVA / Toto leto bolo pre koronavírus iné ako všetky predchádzajúce, ale jedna vec sa nezmenila. Naša pokožka dostala od slnka poriadne zabrať. A vlastne je jedno či to bolo slnko tatranské alebo to z chorvátskej pláže. Možno si to nie každý z nás uvedomí, ale na tele máte množstvo signálov. Pigmentové znamienka a škvrny.

Podľa skúseného dermatovenerológa Juraja Hegyia si ľudia často zamieňajú rôzne výrastky na koži a papilómy za znamienka. "Slnko v správnom dávkovaní vždy bol a bude dobrá vec. Či už je to kvôli D vitamínu, alebo dobrému pocitu, ale aj naši predkovia, keď boli na poli, tak mali klobúk, dlhú košeľu. Na to zabúdame," vysvetľuje Hegyi.  

Znamienka a pigmentové škvrny nám však dokážu ukázať, že niečo nie je v poriadku. "Akonáhle vidíme na nás, že sa niečo mení, prípadne má zrazu iný tvar, farbu, nebodaj krváca, svrbí a štípe, treba hneď ísť k dermatológovi," radí Hegyi. 

Veľmi nebezpečný môže byť kožný melanóm. "Keď je podozrenie a nezdá sa niečo pacientovi, treba radšej prísť. Nesnažiť sa samoliečiť," dodáva dermatovenerológ. 

Zaujímavosťou je, že podľa Hegyiho túto letnú sezónu zaznamenali v ambulanciách vysoký nárast pacientov s lymskou boreliózou. "Ide predsa len o nejaký fľak, ktorý je na koži," tvrdí s tým, že dôvodom môže byť práve to, že ľudia tento rok viac trávili dovolenky v našich horách a lesoch ako v zahraničí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy