Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stojí na čele krízového štábu, Roman Mikulec: Vyspovedali sme ho o budúcnosti testovania a zavedení nových opatrení
Zdielať na

Stojí na čele krízového štábu, Roman Mikulec: Vyspovedali sme ho o budúcnosti testovania a zavedení nových opatrení

BRATISLAVA / V pondelok od poludnia zasadal ústredný krízový štáb a na jeho čele stojí predseda. Podľa štatútu je to minister vnútra Slovenskej Republiky. Romana Mikulca sme privítali v štúdiu Ranných novín TV JOJ. O čom všetkom na krízovom štábe debatovali? Mikulec hovoril aj o tom, akým spôsobom sa bude napríklad testovať.

Máme tu druhú vlnu pandémie, hodnotila sa pripravenosť štátu na nárast prípadov ústrednom krízovom štábe? Podľa slov Romana Mikulca to nebolo predmetom rokovania, no keďže všetky opatrenia aj činnosti vyplývajú z pripravenosti, skúseností, každým dňom sa pripravujú viac a viac.

Budúcnosť testovania

 Testovanie je od prepuknutia koronavírusu alfou a omegou, prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom prejave povedala, že treba viac testovať, premiér Matovič tiež hovoril, že nie sú vyťažené testovacie miesta a ľudia v okrese Snina, v jednom z okresných miest museli po víkende hľadať spôsoby ako sa ísť testovať do iných okresov, kde majú kapacity plné. Ako je to s testovaním na Slovensku aktuálne? "Zatiaľ na situáciu, ktorá bola, bol ten počet mobilných odberových miest dostatočný, vytvorili sa aj veľkokapacitné v niektorých krajských mestách. Táto téma bola diskutovaná aj na krízovom štábe a mala by byť predmetom aj rokovania konzília odborníkov vo štvrtok. Ide o to, ako to spraviť, aby nemuseli ľudia kilometre cestovať sa dať otestovať," ozrejmil minister vnútra. 

"Myslím si, že sme oveľa lepšie pripravení ako na tú prvú vlnu. Treba si uvedomiť, že sa testuje na základe indikácie lekára, čiže ak lekár odporučí na testovanie, tak to je priorita. Samozrejme sú aj súkromné kapacity na testovanie, kde to ľudia môžu využiť," pokračoval Mikulec. Otázkou dnešných dní zostáva, či sa bude možné dať testovať aj bez nutnosti indikácie lekárom. "V uplynulej dobe sa začalo hovoriť o antigénových testoch, ktoré by sa mohli využívať aj na testovanie bez indikácie lekára, nemuseli by sa používať len PCR testy."  

Minister vnútra Mikulec zdôraznil aj dodržiavanie nových opatrení, o ktorých Ústredný krízový štáb rozhodol. Presné znenie opatrení bude známe v najbližších hodinárch, avizoval minister, ktorý sa zároveň vyjadril aj k téme športu. Športovci sa totiž búria a hovoria o konci športu na Slovensku. Medzi obmedzeniami sú totiž aj hromadné športové podujatia,. Konať sa môžu len v prípade, že všetci účastníci podujatia budú mať negatívny test nie starší ako 12 hodín. 

"Ja verím, že šport na Slovensku neskončil. Uvedomujem si aj ja, že nie je to jednoduchá situácia ani pre športovcov. Dúfam, že sa to podarí urobiť tak, aby mohli športovať. Tam, kde sa veľa ľudí nahromadí je riziko nákazy veľké, to si uvedomujú pandemiológovia, museli sme prijať opatrenie, aby sme chránili životy ľudí." 

No a už v stredu sa má rozhodnúť o opätovnom vyhlásení núdzového stavu. "Núdzový stav nám pomôže najmä vo vzťahu k zdravotníkom, vo vzťahu k mobilizačným veciam. Treba si uvedomiť, že sa situácia mení zo dňa na deň," dodal Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy